Το Νοέμβριο αρχίζει ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με αντικείμενο την ιστορία της Τέχνης.

Με τίτλο «Διαδρομές στην τέχνη: Μία ιστορία εκθέσεων», το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 2, 9 και 16 Οκτωβρίου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) και αποτελείται από τρεις συναντήσεις με την ιστορικό της τέχνης κι επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου.

Η κ. Μισιρλόγλου θα αφηγηθεί την ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Από τις πρώτες εκθέσεις της ομάδας των ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, στο «εργοστάσιο» του Andy Warhol, κι από εκεί στις εκθέσεις – «υπερπαραγωγές» του Jeff Koons και του Takashi Murakami τον 21ο αιώνα, η τέχνη, οι έννοιες και τα πρόσωπα που την ορίζουν μεταβάλλονται συνεχώς. Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων θα παρουσιαστούν τα θέματα «Από τον θάλαμο αξιοπερίεργων αντικειμένων στα Salons του Παρισιού του 19ου αιώνα. Το Σαλόνι των Απορριφθέντων (1863)», στις 2 Νοεμβρίου, «Biennale Βενετίας και μοντερνιστικές εκθέσεις ως την πέμπτη δεκαετία του 20ου αιώνα», στις 9, καθώς και «Μεταπολεμικές εκθέσεις: πειραματισμός, (υπερ)θεάματα, ο καλλιτέχνης και ο επιμελητής», στις 16 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με την ΠΕΕΒΕ, τα σεμινάρια προσφέρονται στους συμμετέχοντες με το οικονομικό αντίτιμο των 45 ευρώ ανά θεματικό κύκλο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται αποκλειστικά στα 30 άτομα και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια πρέπει να κοινοποιηθούν έως τις 14 Οκτωβρίου. Ο δεύτερος κύκλος προγραμματίζεται για το Μάρτιο του 2012.