Ανακοίνωση σε αυστηρό ύφος εξέδωσε απόψε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, κάνοντας λόγο για πράξεις που δεν συνάδουν με την νομιμότητα.

«Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου και προσθέτει:

«Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο».

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, με επιστολή του προς τον νυν πρύτανη του ιδρύματος Θ. Πελεγρίνη δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συγκρότηση της επιτροπής για την σύσταση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης. Ο νόμος δίδει τη δυνατότητα, εφόσον οι νυν πρυτανικές αρχές αρνηθούν να υπογράψουν τη Διαπιστωτική Πράξη, να κληθούν οι προηγούμενοι πρυτάνεις να το πράξουν.

Οι καταλήψεις πάντως συνεχίζονται σε 176 τμήματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα των ίδιων των φοιτητών που δείχνει καθαρά ότι ο αριθμός βαίνει συνεχώς μειούμενος. Τώρα το πρόβλημα της αναπλήρωσης του χρόνου που χάθηκε με τις καταλήψεις είναι το ζητούμενο σε όλα τα ιδρύματα που σταματούν οι καταλήψεις.

Όπως λένε οι πρυτάνεις θα πρέπει να ξεκινήσει η εξεταστική πάραυτα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ως τα μέσα Οκτωβρίου να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και να αρχίσει το εξάμηνο. Εάν δεν επαρκεί ο χρόνος τότε θα γίνονται μαθήματα και στις διακοπές των Χριστουγέννων. Σε όσα ιδρύματα όμως συνεχίζονται οι καταλήψεις ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου είναι πλέον σοβαρό ενδεχόμενο.