Τις φυλακές Διαβατών και τη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» που βρίσκεται εκεί επισκέφθηκε χθες ο Dr. Gilberto Gerra, επικεφαλής του Τομέα Πρόληψης των Ναρκωτικών και Υγείας του Γραφείου του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Ναρκωτικών και το Έγκλημα (UNODC). Η επίσκεψη του κ. Gerra πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη.

Τον κ. Gerra υποδέχθηκε και ξενάγησε στη φυλακή ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ κ. Ευτύχης Φυτράκης ο οποίος τον ενημέρωσε για την πολιτική του Υπουργείου στον τομέα της απεξάρτησης, εντός των καταστημάτων κράτησης. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στη Θεραπευτική κοινότητα, συνομίλησε με τους θεραπευόμενους και το προσωπικό ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία της συγκεκριμένης δομής.

Ο κ. Gerra αναγνώρισε την πρωτοτυπία της συγκεκριμένης θεραπευτικής δομής, ανέφερε το αποτελεί ένα μοντέλο που μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες, δήλωσε ότι νοιώθει σαν στο σπίτι του και παράλληλα μετέφερε τις εμπειρίες του από την πολυετή εμπειρία του ως θεραπευτή στην Ιταλία. Τέλος, επέδωσε, μαζί με το Γεν. Γραμματέα, επαίνους σ’ όλους τους κρατουμένους που δούλεψαν εντατικά για την προετοιμασία του κτιρίου της θεραπευτικής κοινότητας. Επισκέφθηκε εξάλλου το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του και τη συμμετοχή των κρατουμένων.

Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η οποία εγκαινιάστηκε πριν από μερικούς μήνες από τον Πρωθυπουργό, είναι η πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές η οποία λειτουργεί σε αυτόνομη πτέρυγα. Οι κρατούμενοι-θεραπευόμενοι ακολουθούν το πρόγραμμά της κοινότητας σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.