Ένα γραπτό μήνυμα που είχε αφήσει ο πατέρας του το 2006, διάβασε σήμερα κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας του Λεωνίδα Κύρκου που τελέστηκε από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας , ο γιος του Μίλτος.

Το μήνυμα ήταν: «Ένα έχω να σας πω – μπείτε στη σύγκρουση ιδεών, αλλά όχι στη βία και τη μισαλλοδοξία».
Ύστερα από επιθυμία του εκλιπόντος, επικήδειο εκφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

«Φεύγω», έλεγε στον αποχαιρετισμό του ο Λ. Κύρκος, «ζήσαμε μια συναρπαστική περιπέτεια κι έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στον αγώνα για το δίκιο και την ανθρωπιά. Να συνεχίσετε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος».

Στη σορό του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς παραστάθηκαν από νωρίς το μεσημέρι διαδοχικά φίλοι του και συναγωνιστές από την Αντίσταση, τον ΣΥΝ και την «Αυγή», «παιδιά» του από τον «Ρήγα Φεραίο», από τις γυναίκες, τη νεολαία, τους καλλιτέχνες και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η επικήδειος τελετή ξεκίνησε με μια φυσαρμόνικα που έπαιξε το τραγούδι του Θεοδωράκη, σε στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη «και προχωρούσα μέσα στη νύχτα», ενώ το φέρετρο συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία ο ήχος από ένα βιολί που έπαιξε την αγαπημένη στον Λ. Κύρκο «ωδή στη χαρά» από την «Ενάτη» του Μπετόβεν.

Στον αποχαιρετισμό του Λ. Κύρκου βρέθηκαν από νωρίς ο πρωθυπουργός, Μανώλης Γλέζος, ο Κων. Μητσοτάκης, ο Κων. Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, οι υπουργοί Χρ. Παπουτσής, Ηλ. Μόσιαλος, Ν. Σηφουνάκης και Φ. Σαχινίδης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Ι. Βαρβιτσιώτης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Αντ. Λιβάνης, ο Μιχ. Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ενώ λίγο αργότερα έφτασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Απ. Κακλαμάνης, ο Αλ.Τσίπρας, ο Κ. Γείτονας, η Τ. Μπιρμπίλη, η Άννα Νταλάρα και χιλιάδες άλλοι.