Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ντάριο Φραντζεσκίνι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του, Αριστείδη Μπαλτά.

«Η στιγμή αυτή είναι σημαντική. Την Ιταλία και την Ελλάδα συνδέουν δεσμοί προαιώνιοι», δήλωσε ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς κατά τη συνάντησή τους με θέμα τις πολιτιστικές συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές ιστορικές ρίζες αλλά και τα κοινά τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δηλαδή την οικονομική κρίση, το προσφυγικό και την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και το θέμα της ασφάλειας και της πάταξης της τρομοκρατίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης πολιτιστικών αγαθών, ελληνικής και ιταλικής προέλευσης, τα οποία εντοπίσθηκαν και επαναπατρίζονται μετά από συντονισμένες κινήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο (μελανόγραφη κορινθιακή πυξίδα του 4ου αι. π.Χ.), το οποίο παρανόμως είχε εξαχθεί από την Ελλάδα και εντοπίσθηκε στη βόρεια Ιταλία και ένα αρχαίο αντικείμενο (πήλινο ανάγλυφο), το οποίο προσφάτως πιστοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ότι είναι ιταλικής προέλευσης και προϊόν παράνομης διακίνησης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η ανταλλαγή των δύο αντικειμένων δεν είναι απλώς συμβολική πράξη, αλλά κίνηση ουσίας που επισφραγίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, και συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. «Η ανταλλαγή των δύο αντικειμένων που ήρθαν τυχαία στα χέρια, μας δείχνει το πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά σε επίπεδο ιστορικής ιδιοκτησίας» δήλωσαν οι ίδιοι.

Επίσης, σύγκλιση απόψεων εκδηλώθηκε και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, όπου οι δύο υπουργοί εστίασαν στην ανάγκη οι δύο χώρες να επενδύσουν στη σύγχρονη τέχνη, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και συμφώνησαν να συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς των δύο χωρών επ’ αυτού.

Σύγκλιση απόψεων των δύο υπουργών υπήρξε και στο θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος για την ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου των δύο χωρών.

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ιταλικό πρόγραμμα φιλοξενίας νέων πτυχιούχων για την αναστήλωση και συντήρηση μνημείων, και προσκάλεσε την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει.