Πριν περίπου 30 χρόνια ο Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος άφησε τα πάτρια εδάφη και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου παντρεύτηκε και άρχισε την επαγγελματική του καριέρα.
Σχετικά νωρίς αναμειγνύεται στα κοινά, καθώς το 1989 ασχολείται για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 1998 εκλέγεται δήμαρχος της πόλης Φραί της περιφέρειας του Τηλίου και στη συγκεκριμένη θέση επανεκλέγεται δύο φορές, το 2001 και το 2008 αντίστοιχα.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr περιγράφει πώς προσεγγίζει η γαλλική κοινωνία τους Έλληνες και τονίζει ότι «δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων». Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό στέκεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτη», το οποίο θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ημιτελές και πρόχειρο.
«Ο τρόπος διοίκησης στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει», είπε. «Το κράτος έδωσε αρμοδιότητες στην περιφέρεια, αλλά δεν έδωσε τα εργαλεία για να τις εφαρμόσουν». «Είναι ακατανόητο ένας δήμος να χρειάζεται να πάρει ειδική άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προσλάβει έναν υπάλληλο όταν τον έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Κωνσταντακάτος, ο οποίος θεωρεί την φορολογική αυτονομία ως το σημαντικότερο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η φορολογική αυτονομία θα οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας από το κέντρο και θα υπάρχει καλύτερη κατανομή πόρων».
O Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος δήλωσε ότι «υπάρχει συμπάθεια στους Γάλλους για τον ελληνικό λαό λόγω της ιστορίας. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα υπάρχει και σκεπτικισμός. Για παράδειγμα, πολλοί Γάλλοι που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα το αναβάλλουν, γιατί φοβούνται μην τυχόν και τα επεισόδια, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια τους». Στο σημείο αυτό ο Έλληνας δήμαρχος αναρωτιέται τι κάνουν οι αρμόδιοι φορείς για να βελτιώσουν αυτή την κακή εικόνα. «Δεν υπάρχει κάποιος φορέας για να εξηγήσει στους πολίτες ότι η πραγματικότητα δεν είναι έτσι και η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα».
Καλούμενος να σχολιάσει το πώς βλέπουν οι Γάλλοι τους Έλληνες μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Κωνσταντακάτος δήλωσε: «Πολλοί Γάλλοι πολίτες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα το να κλέβεις το κράτος είναι εθνικό άθλημα». «Θεωρείται μάγκας όποιος κλέβει το κράτος», είπε. «Στην αρχή διερωτόντουσαν: Δουλεύουμε εμείς για να τα τρώνε οι Έλληνες;».
«Βέβαια τώρα τελευταία, η αντίληψη αυτή έχει αντιστραφεί, γιατί υπάρχουν πολλές ενημερωτικές εκπομπές και ακούγονται και διαφορετικές απόψεις», συμπληρώνει. «Άλλωστε αυτοί που έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι οι γερμανικές και γαλλικές εταιρείες και αυτό οι πολίτες έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται», τονίζει.
«Άρα, οι Γάλλοι πολίτες πιστεύουν ότι για την οικονομική κρίση δεν φταίνε τόσο οι Έλληνες πολίτες, αλλά οι πολιτικές και ο τρόπος δανεισμού». «Δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων», σημειώνει. «Οι ισχυρές χώρες έβγαλαν κέρδος χάρη της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Δανείζονται με κάποιο ποσό και εν συνεχεία δανείζουν την Ελλάδα με μεγαλύτερο επιτόκιο».
Στην ερώτηση για το αν πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ο Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος μας καλεί να ρωτήσουμε τις γαλλικές και γερμανικές εταιρείες για αυτό. «Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα», συμπληρώνει.