Αρχαιρεσίες πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε είναι αντιπροσωπευτικό και με περιφερειακή διάσταση αφού εκπροσωπείται από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου για τον τουρισμό , ο Σύνδεσμος έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών για την επιβίωση του κλάδου θεμάτων. Όπως ανέφερε μιλώντας στο komotinipress ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δολιανίτης «θα επιδιώξουμε να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά στο περιφερειακό συμβούλιο για θέματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, γιατί είναι θέματα, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα καλύτερα από οποιονδήποτε φορέα για το θέμα της τουριστικής προβολής».

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων ΑΜ-Θ θα έχει εκπροσώπηση στην περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης και σύμφωνα με τον κ. Δολιανίτη «το μοναδικό σωματείο που έχει περιφερειακή διάσταση είμαστε εμείς. Θέλουμε να έχουμε “λόγο” και θα συμμετέχουμε ενεργά διότι εάν μας έδιναν “λόγο” και συμμετείχαμε τόσο εμείς όσο και η περιφέρεια θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Επιδιώκουμε το ταχύτερο δυνατόν συνάντηση με τον περιφερειάρχη για τρέχοντα και φλέγοντα θέματα για την νέα τουριστική περίοδο, την οποία από τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε. Θα πρέπει να δούμε θέματα μαθητικού τουρισμού και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δε χρειάζεται να πάμε στο Λονδίνο , δεν πρόκειται να έρθουν Λονδρέζοι. Πρέπει να προσεγγίσουμε Τσέχους, Κροάτες, Γιουγκοσλάβους, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Τούρκους. Θα πρέπει να εστιάσουμε στον Βαλκανικό κυρίως χώρο και στους γείτονές μας. Η έκθεση που έγινε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης από την Περιφέρεια ήταν μια παταγώδης αποτυχία όχι επειδή ήταν λάθος σαν πράξη αλλά γιατί δεν υπήρχε η συμμετοχή των τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας , οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Βασική προτεραιότητα του συνδέσμου η ανάδειξη της περιοχής για την προσέλκυση τουριστών πράγμα που για να γίνει σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση και βελτίωση βασικών υποδομών στην περιοχή.

Ο Σύνδεσμος ζητά το άνοιγμα των αεροδρομίων της Χρυσούπολης και της Αλεξανδρούπολης ώστε να προσελκύσουν αεροπορικές εταιρείς χαμηλού κόστους λειτουργώντας ωράριο νυχτερινό λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών πλεον μετακινείται αεροπορικώς. Όπως σημείωσε ο κ. Δολιανίτης «έχει ευνοήσει βεβαίως η Εγνατία οδός και θα ευνοήσουν ακόμη περισσότερο οι κάθετοι άξονες αλλά μπορούν να απογειώσουν τουριστικά την περιοχή η αξιοποίηση των αεροδρομίων και λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει μια τέτοια κίνηση, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής, όπου τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Φιλιππούπολης έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της περιοχής τους, κάτι που μπορούν να κάνουν και οι υποδομές στην Περιφέρεια, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται και σε πιο κομβικά σημεία».

Απα
ραίτητη η συντονισμένη τουριστική ανάπτυξη

Φυσικά δεν είναι μόνο οι υποδομές που είναι απαραίτητες, αλλά και η ανάδειξη των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, μεταξύ των οποίων και τα οθωμανικά μνημεία, τα οποία ο κ. Δολιανίτης θεωρεί ότι θα αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο πόλο έλξης από τουρίστες της γείτονος, τα οποία θέλουν να επισκεφτούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που φέρνουν τουρισμό στην Ελλάδα κι όχι με ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρουν υποθετικά. Έχουμε ανθρώπους που συνεργαζόμαστε δέκα και δεκαπέντε χρόνια και φέρνουμε μαζί τους κόσμο στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα οθωμανικά μνημεία. Είναι λάθος που δεν έχουν αναδειχθεί στην περιοχή τα οθωμανικά μνημεία. Θεωρούμε ότι είναι πόλος έλξης των γειτόνων, των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων , ενός λαού που έχει καταγωγή κι από τη Θράκη. Υπάρχουν οθωμανικά μνημεία στη Δράμα που ούτε έχουν σηματοδοτηθεί ούτε έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε».

Παράλληλα , πάγιο αίτημα του Σύνδεσμου και των κατοίκων της περιοχής αποτελεί το θέμα της κατάργησης της βίζας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Δολιανίτης «εφόσον δεν το επιτρέπει η συνθήκη Σένγκεν θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να χορηγείται πλεον η βίζα με μια απλή διαδίκασια στα σύνορα. Όπως χορηγείται η βίζα Σένγκεν από την μεριά της Τουρκίας στους κατοίκους για παράδειγμα της Αυστρίας, όπου δίνει 10 ευρώ ο Αυστριακός κάτοικος με το διαβατήριο του αυτοστιγμής και παίρνει βίζα. Γιατί να μη χορηγείται η βίζα και να αναγκάζονται όλοι αυτοί οι υποψηφίοι τουρίστες της περιοχής να μπαίνουν σε χρονοβόρες διαδικασίες και να χρειάζεται να επισκεφτούν το προξενείο της Κωνσταντινούπολης ή της Αδριανούπολης και της Σμύρνης και να περιμένουν τρεις μέρες για να πάρουν τη βίζα; Λόγω της τελωνειακής ένωσης είναι απόλυτα ελεύθερη η διακίνηση των εμπορευμάτων και θα πρέπει να γίνει απόλυτη και ελεύθερη η διακίνηση των ανθρώπων και των λαών μεταξύ τους καθώς μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η περιοχή».

Απαράδεκτη η κατάσταση με τα κουνούπια

Όπως επισημαίνει τέλος ο κ. Δολιανίτης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε το 2012 οι περιοχές όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μην έχουν τα προβλήματα που είχαν φέτος με τα κουνούπια. Η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι ήταν τραγική με τα κουνούπια καθώς δημιουργησαν προβλήματα στην διαμονή των τουριστών που επέλεξαν την περιοχή του Φαναριού, της Κεραμωτής, της Θάσου και του Έβρου για τις διακοπές τους.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου «φέτος υπήρξε αστοχία για το ποιος και πως θα οργανώσει την καταπόλεμηση των κουνουπιών αλλά η κατάσταση είναι απαράδεκτη, δε δικαιολογούνται οι υπεύθυνοι να μην ψεκάζουν έγκαιρα. Όλη η περιοχή, ολόκληρη η περιφέρεια από την Κεραμωτή μέχρι τη Δράμα κι από εκεί μέχρι την Ορεστιάδα συμπεριλαμβανομένων των παραλιών της Ξάνθης και της Ροδόπης έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια και είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει. Ο κόσμος μ’ αυτά που ακούει από την τηλεόραση με τις ασθένεις, όπως ο ιός του δυτικού Νείλου, τρομοκρατείται. Θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος καταπόλεμησης γιατί για παράδειγμα γκρουπ Βουλγάρων επισκεπτών ενώ είχαν προγραμματίσει να μείνουν δυο εβδομάδες έφευγαν από την πρώτη νύχτα εξαιτίας των κουνουπιών».

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έπειτα από ψηφοφορία έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Δολιανίτης Δημήτριος (Κομοτηνή)

Αντιπρόεδρος: Καραμπατζάκη Ευαγγελία (Αλεξανδρούπολη)

Γενικός Γραμματέας: Εφραιμίδης Παύλος (Δράμα)

Ταμίας: Παντίρης Αντώνης (Αλεξανδρούπολη)

Μέλος: Φιλιππίδου Χρυσούλα (Κομοτηνή)

Μέλος: Τσαρουχάς Δημήτριος (Ξάνθη)

Μέλος: Ξανθόπουλος Αλέξανδρος (Καβάλα)

πηγή: komotinipress