Νέο «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κατασκευή του Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, για μια ακόμη φορά, το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού της περιοχής , μη νόμιμο.

Κατά πλειοψηφία οι δικαστές του Ε Τμήματος με την υπ΄  αριθμ. 41/2016 γνωμοδότησή τους, διαπίστωσαν πως τα αρμόδια υπουργεία δεν είχαν συμμορφωθεί, ως προς το ύψος των κτιρίων στην περιοχή στις  υποδείξεις που είχαν κάνει τον περασμένο χρόνο.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχονται πως το πολεοδομικό ζήτημα της περιοχής εκκρεμεί εδώ και χρόνια και  οι επιπτώσεις του είναι δυσμενείς, αφού «η περιοχή συνεχώς υποβαθμίζεται, όσο και από πλευράς διατηρητέων κτισμάτων, που καταρρέουν ή κατεδαφίζονται (συγκρότημα Μουζάκη)». Έτσι, δικαστές αποφάνθηκαν απευθυνόμενοι  προς τα αρμόδια υπουργεία πως μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να συνταχθούν μελέτες σχετικά με το ύψος των κτιρίων από τη  Εφορεία  Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και τις τεκμηριωμένες θέσεις του Κεντρικού  Συμβουλίου  Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και να υποβάλλουν και πάλι στο σχέδιο στο ΣτΕ για επεξεργασία.

Πάντως, το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ προέβλεπε ότι το μέγιστο ύψος των κτιρίων θα είναι 21 μέτρα , αντί των 24 μέτρων που αναφερόταν το διάταγμα του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  πρόεδρος του Τμήματος, αντιπρόεδρος Αθ. Ράντος, μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο σχέδιο διατάγματος είναι νόμιμο ως προς το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των κτιρίων.