Την ακύρωση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της ζητεί με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στην προσφυγή της η κ. Σαββαΐδου υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να αντικρούσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί το ΣτΕ αναρμοδιότητα υπογραμμίζοντας ότι μπορεί οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου να είναι πολιτικές αλλά στην προκειμένη περίπτωση «η κυβερνητική αυτή πράξη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής διοικητικής πράξης, καθώς αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά την υπηρεσιακή της κατάσταση». Κατά συνέπεια, αναφέρει , η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μια «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο. ¨Όπως υποστηρίζει η κ. Σαββαΐδου η θητεία του γενικού   γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι 5ετούς θητείας με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, μόνο κατ΄ εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, τονίζει ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση της κ. Σαββαΐδου ξεκίνησε μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.