Η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει την ακίνητη περιουσία της

Διαπιστώθηκε «πλήρης ασάφεια της κατάστασης από σωρεία χρόνιων παραβλέψεων»


ΕΛΛΑΔΑ
16:36
27/10/2015
Η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει την ακίνητη περιουσία της
loading

Τάξη στο χάος των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας Αττικής δρομολογεί η Διοικητική Αρχή στο πλαίσιο της κτηματογράφισης και σε εφαρμογή των κανόνων της χρηστής διοίκησης και προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

Κατά την επιχείρηση καταγραφής των ακίνητων της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε πλήρης ασάφεια της κατάστασης από σωρεία χρόνιων παραβλέψεων και ελλείψεων εγγράφων νομικού προσδιορισμού των ακινήτων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ελλιπή στοιχεία της ακίνητης περιουσίας της ανά Περιφερειακή Ενότητα και ότι οι Περιφερειακές Ενότητες δεν διαθέτουν ενημερωμένο βιβλίο παγίων, ούτε συγκεντρωτικό αρχείο με πλήρη στοιχεία.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιήλθαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με νόμους ή από δωρεές, δεν έχουν μεταγραφεί στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, ενώ δεν έχει γίνει σχετική δήλωση ιδιοκτησίας κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Τέλος, όπως διαπιστώθηκε, πληθώρα ακινήτων - αγροκτημάτων κυρίως - πολλά εκ των οποίων μεταγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προέρχονται από απαλλοτριώσεις για την κατασκευή έργων και χρήζουν περαιτέρω ελέγχου ώστε να καταγραφεί η σημερινή τους κατάσταση.

Σε επικοινωνία με τα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία Αττικής, ζητήθηκαν αντίγραφα μερίδας περιουσιακών στοιχείων ή βεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν μερίδες. Διαπιστώθηκαν διαφορές, γεγονός που επιβάλλει νομικό έλεγχο.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «ύστερα από κοπιώδεις ενέργειες ελέγχου και ενημέρωσης, διαμορφώθηκε μία συνολική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας, ανά Περιφερειακή Ενότητα. Για λόγους τήρησης της νομιμότητας και προκειμένου να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της νομικής και πραγματικής κατάστασης των ακίνητων της Περιφέρειας, η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας θα προβεί σε πλήρη έκθεση ελέγχου τίτλων στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία της Αττικής, σε δηλώσεις εγγραφής στο Κτηματολόγιο και σε ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο λόγω της αρμοδιότητάς τους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει