Μεγάλη αναμένεται η πτώση των βάσεων και στα πέντε επιστημονικά πεδία, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων, που επιτρέπει καλύτερη προσέγγιση του επιπέδου των βάσεων.

Η πτώση είχε ήδη διαφανεί από τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις, τώρα, απλώς, επιβεβαιώνονται, όμως για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η πτώση των βάσεων ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που τα θέματα φέτος ήταν δυσκολότερα σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Αυτόματα ο αριθμός των υποψηφίων κάτω από τη βάση μεγαλώνει, ενώ μικραίνει ο αριθμός των αριστούχων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, που είναι ένα άγνωστο στοιχείο, δείχνουν πάντως καθαρά την πτώση σε όλα τα πεδία.

Η πτώση σε ορισμένες σχολές, ενδέχεται να πλησιάσει τα 2000 μόρια, αλλά σε Ιδρύματα στην περιφέρεια. Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαφαίνεται πτώση σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι ιατρικές στην περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πτώση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 μόρια.

Όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν ήταν καλές, όπως προείπαμε, επειδή τα θέματα ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Αποτέλεσμα: λιγότεροι αριστούχοι, περισσότεροι κάτω από τη βάση. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως επίσης και στους μηχανολόγους, μηχανικούς υπολογιστών κ.λπ. Μεγάλη αναμένεται η πτώση και στις περιζήτητες νομικές σχολές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που δεν αποκλείεται η πτώση να είναι εντυπωσιακή.

Επίσης, σε πτωτική τάση είναι τα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση και των σχολών του πέμπτου πεδίου με τις οικονομικές σχολές, που δεν αποκλείεται να αγγίξει – αν δεν ξεπεράσει σε ορισμένα τμήματα – και τα 1500 μόρια.