Aποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να αποπλεύσουν τελικά για τη Γάζα είναι οι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο Στολίσκο της Ελευθερίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με την απαγόρευση απόπλου των πλοίων του στολίσκου από τα ελληνικά λιμάνια αναφέρουν:

«Το ισπανικό καράβι Gernika βρίσκεται ακινητοποιημένο από την Ελληνική κυβέρνηση στο λιμάνι της Κρήτης Κολυμπάρι. Ενώ πληροί όλες τις τεχνικές, νόμιμες και διοικητικές προδιαγραφές των λιμενικών αρχών συναντούν διαρκώς εμπόδια κάθε τύπου για την αναχώρησή τους.

Οι Ισπανοί επιβάτες μπαίνουν σήμερα στην 5η ημέρα κατάληψης της πρεσβείας τους και καλούν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας να παρέμβει στην ελληνική κυβέρνηση για να απαιτήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας και συνεπώς την άμεση απελευθέρωση του πλοίου Gernika. Χθες υπήρξε συνάντηση με τον ισπανό πρέσβη, ο οποίος τους μετέφερε την άρνηση της κυβέρνησης τους να βοηθήσει και το κάλεσμα να λήξουν την κατάληψη. Οι ίδιοι βέβαια αρνούνται να αποχωρήσουν.

Το γαλλικό καράβι Αξιοπρέπεια-Dignite/Al Karama, πλοίο που σήμανε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας, ξεκινώντας από την Γαλλία / Κορσική στις 20 Ιουνίου 2011, έφτασε αρχικά στην Πάτρα, διέφυγε τις δολιοφθορές και τον αποκλεισμό που υπέστησαν τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής και πέρασε στα διεθνή ύδατα όπου και παρέμεινε για τρείς ημέρες, ενσαρκώνοντας τις ελπίδες ότι ο Στόλος δεν παγιδεύτηκε ολοκληρωτικά από τους διώκτες του. Στη συνέχεια κατέληξε στην Κρήτη για ανεφοδιασμό. Ηταν ο τελευταίος σταθμός πριν αποπλεύσει για τη Γάζα. Από το βράδυ της 6ης Ιουλίου, βρίσκεται αγκυροβολημένο στην είσοδο του λιμανιού της Σητείας όπου οδηγήθηκε και κρατείται παράνομα από τις ελληνικές λιμενικές αρχές.

Η γνωστή γαλλίδα ευρωβουλευτής, Νικόλ Κιλ- Νίλσεν, από το κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων Πράσινων, ο Ολιβιέ Μπεσανσενό, μέλος της διοίκησης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος και υποψήφιος το 2007 στις προεδρικές εκλογές, η γιατρός, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κολεκτίβας 14 για την Υποστήριξη στον Παλαιστινιακό λαό, Ζακλίν Λεκόρ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Λιμπερασιόν, Κανταν Ζιράρ, η πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αλληλέγγυοι, Ανίκ Κουπέ, καθώς και ο Τυνήσιος πολιτικός επιστήμονας και αγωνιστής, Ομέγια Ναουφέλ Σεντίκ, είναι ανάμεσα στους δώδεκα επιβαίνοντες το σκάφος.

Το Ελληνο-Σουηδικό Juliano δεν μπόρεσε να πιάσει λιμάνι ούτε στο Άγιο Νικόλαο ούτε στο λιμάνι των Χανίων, με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει χώρος στο λιμάνι, και με μέσο πίεσης λιμενικά σκάφη που φράζουν την είσοδο. Αρκετά σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη καυσίμων οπότε ο άμεσος ανεφοδιασμός του καραβιού είναι απαραίτητος. Αλληλέγγυος κόσμος απο την ευρύτερη περιοχή των Χανίων προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις τοπικές λιμενικές αρχές έτσι ώστε να επιτραπεί το δέσιμο του καραβιού στο λιμάνι.

Την Παρασκευή, αλληλέγγυοι από την ελληνική Πρωτοβουλία ‘’Ένα Καράβι για τη Γάζα’’ ανάρτησαν δύο πανό τα οποία αναγράφουν “Let us Sail” και “Break the Siege of Palestine”. Ο αγώνας για την αναχώρηση του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ συνεχίζεται…»