Ελέγχους σε κρουαζιερόπλοια πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης «Shipsan Act» για τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονούν οι θαλάσσιες μεταφορές στη δημόσια υγεία.

«Πρόκειται για προληπτικούς ελέγχους και όχι για επιθεωρήσεις που προέκυψαν από κάποια ανάγκη ή από κάποιο πρόβλημα υγείας» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Ιωάννα Τζάκη, με αφορμή τον έλεγχο στο κρουαζιερόπλοιο «Seven Seas Mariner», που κατέπλευσε την προηγούμενη Δευτέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Τζάκη σημειώνει ότι τους ελέγχους διενεργεί κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Υγειονομείο Λιμένος Θεσσαλονίκης), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Ανά δεκαήμερο παίρνουμε από τον Οργανισμό Λιμένος το πρόγραμμα των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων στην πόλη μας και αντίστοιχα προγραμματίζουμε τους ελέγχους» αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης και τονίζει ότι οι έλεγχοι θα διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα φτάνουν τα κρουαζιερόπλοια στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου μέχρι τον Οκτώβριο.

Κύριος στόχος της δράσης «Shipsan Act» είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης βιώσιμης στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας των επιβατών και των εργαζόμενων σε πλοία (επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά) και την πρόληψη κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Η προτυποποιημένη επιθεώρηση διενεργήθηκε με βάση το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε επιβατηγά πλοία. Σκοπός της επιθεώρησης ήταν ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά υγειονομικά πρότυπα και με τις κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής σε θέματα ασφάλειας υδάτων, ασφάλειας τροφίμων, καθαριότητας, αποβλήτων, επικίνδυνων ουσιών, διαχείρισης νερού έρματος – θαλασσοέρματος και διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών. Η τήρηση των προτύπων αυτών συνεισφέρει στη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταγράφονται προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία.