Αυστηρούς ελέγχους που θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα σημεία όπου διακινούνται οπωροκηπευτικά προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων με αντικείμενο το παρεμπόριο, τις προοπτικές και το μέλλον των Κεντρικών και Δημοτικών αγορών και την ένταξη των επιχειρήσεων των λαχαναγορών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων επεσήμανε στο γενικό γραμματέα ότι, γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, σε λειτουργούντα πρακτορεία μεταφοράς προϊόντων, αλλά και σε διάφορα σημεία της Αττικής (Καματερό, Περιστέρι, διάφοροι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων) διενεργούνται παράνομες μεταφορτώσεις μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών από διάφορους, που εμφανίζονται ως παραγωγοί, χωρίς τα προϊόντα να φέρουν την απαιτούμενη σήμανση που διασφαλίζουν την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων και χωρίς να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία.

Τα ίδια διαπιστώνονται, όπως είπαν οι ίδιοι, και στις αγορές «χωρίς μεσάζοντες», στις οποίες επιχειρούν διάφοροι επιτήδειοι, εμφανιζόμενοι ως «παραγωγοί», ενώ στη πραγματικότητα αγοράζουν τα προϊόντα, χωρίς να εκδίδονται τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε δε, ότι ορισμένοι πωλούν βιομηχανικά και εισαγόμενα προϊόντα. (απορρυπαντικά, ρύζι Κίνας και όσπρια Τουρκίας).

«Το φαινόμενο των ψευτοπαραγωγών στις λαϊκές αγορές και στις αγορές χωρίς μεσάζοντες ενισχύει το παραεμπόριο, αφού οι ίδιοι πρέπει να εμφανίσουν ξένα προϊόντα σαν δικά τους, άρα χωρίς παραστατικά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς και στις νόμιμες επιχειρήσεις, εντός και εκτός της Κ.Α.Α ενώ αυτή η συμπεριφορά έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, την προμήθεια του καταναλωτή με ακριβά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς σήμανση και συσκευασία και τον αθέμιτο ενώ υπενθυμίζεται ότι με εκτίμηση του ΕΒΕΠ ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου στα οπωροκηπευτικά ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ», όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα του κλάδου προς τον γενικό γραμματέα.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι νωπών αγροτικών προϊόντων είναι η λειτουργία των εκτός αγοράς επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών, όπως αναφέρθηκε, ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ δηλαδή δεν εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις Κεντρικές και Δημοτικές Αγορές, καρπούνται παρανόμως τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό, όπως τη λειτουργία τις Κυριακές και τις αργίες. Επιπλέον δε, δεν διαθέτουν άδεια για την άσκηση χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών προϊόντων και φρούτων από τους κατά τόπους αρμόδιους δήμους.

Προτάθηκε η ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π) για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους «ψευτοπαραγωγούς» στις λαϊκές αγορές εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου για τη λειτουργία τους, να πραγματοποιηθεί παρέμβαση σε όλες τις μεταφορικές εταιρείες που ασκούν παρανόμως εμπόριο οπωροκηπευτικών, να υπάρξουν εντατικότεροι και συχνότεροι έλεγχοι στις εκτός Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών επιχειρήσεις και να ενισχυθεί ο ρόλος των κεντρικών αγορών στην εμπορία των οπωροκηπευτικών προϊόντων και φρούτων.

Τέλος, ένα άλλο θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών. Για το λόγο αυτό ζήτησαν την ένταξη των επιχειρήσεων των Κεντρικών και Δημοτικών Αγορών στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εμπόρων της Κ.Α.Α. έχει υποβάλλει στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες επεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της αγοράς, την κατασκευή συσκευαστηρίου αγροτικών προϊόντων και κεντρικών ψυκτικών θαλάμων. Ο κ. Παπαδεράκης διαβεβαίωσε τα μέλη της ομοσπονδίας ότι τα θέματα θα εξεταστούν στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων και θα προτείνει λύσεις.