Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, η μία με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας -Γκρεμίζουμε τη λιτότητα» και η άλλη με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» διοργανώνονται σήμερα και αύριο στις 19:30 στο Σύνταγμα, με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και το αυριανό Eurogroup.

Η σημερινή συγκέντρωση διοργανώνεται διαδικτυακά από την κοινότητα του Facebook «Eurochange Express- Το Εξπρές της Αξιοπρέπειας», η οποία προσκαλεί σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις.

«Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία επιχειρήσουν να της επιβάλουν, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει», αναφέρουν οι διοργανωτές και σημειώνουν: «Ασφαλώς, δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, ωστόσο είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και, κυρίως, η μόνη που υπερασπίζεται τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας.

Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει σε όλους ότι το πείραμα απέτυχε. (…) Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα. (…) Κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές», καταλήγει το κάλεσμά τους για τη σημερινή συγκέντρωση.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στη συγκέντρωση αυτή επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, καλώντας και ο ίδιος τους πολίτες να βγουν στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Τετάρτης.

Την Πέμπτη σειρά παίρνει η δεύτερη συγκέντρωση, και πάλι την ίδια ώρα, 19:30, και πάλι στο Σύνταγμα. Το σύνθημα εδώ είναι «Μένουμε Ευρώπη» και διοργανώνεται από «μικρή ομάδα πρωτοβουλίας» όπως αναφέρεται στο διαδικτυακό κάλεσμα μέσω Facebook. Στόχος της, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι «διατρανώσει την προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την προστασία των κατακτήσεων δύο γενεών» και  «να καταθέσει την αγωνία και διαμαρτυρία μίας μεγάλης μερίδας πολιτών, για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Αγωνία για την κατάληξη και διαμαρτυρία για την αποσπασματική και ελλιπή ενημέρωση».

menasdoam

Η πρόσκληση απευθύνεται προς όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Περιμένουμε όλους, χωρίς πανό, χωρίς σημαίες, χωρίς συνθήματα, ειρηνικά να γεμίσουν το Σύνταγμα. Προτείνουμε όπλο μας να είναι μια σφυρίχτρα – να αφυπνισθούν, έστω και συμβολικά, οι συμπολίτες μας, προσθέτουν οι διοργανωτές.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη! Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο Ευρώ, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.  Επιλέγουμε την Ευρώπη του πλουραλισμού, την Ευρώπη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προόδου. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες δεν γίνεται να παραμείνουμε βωβοί θεατές», καταλήγουν οι διοργανωτές.