Αυξημένη αστυνόμευση, μείωση αντικειμενικών αξιών, αναπλάσεις και ποδηλατοδρόμοι. Μια ακόμη σειρά μέτρων με τα οποία η πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να διασώσει από την γκετοποίηση και την εκτεταμένη ανομία το Ιστορικό Κέντρο των Αθηνών.

Ό, τι βέβαια πλέον διασώζεται. Η δολοφονία από αδίστακτα εγκληματικά στοιχεία του 44χρονου στη διασταύρωση της 3ης Σεμπτεμβρίου και Ηπείρου και οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που ακολούθησαν, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο κάτι που εδώ και μήνες ήταν γνωστό. Την ολοκληρωτική παρακμή και τον κίνδυνο για πολλά ακόμη θύματα, αν δεν αναληφθούν άμεσα αποτελεσματικές δράσεις.

«Όλα τα μέτρα σε θεωρητικό επίπεδο αποδίδουν, σε πρακτικό… μέλλει να αποδειχθεί. Για κάποιο διάστημα ίσως επέλθει μια σχετική βελτίωση. Το αν θα συνεχιστεί είναι το ζήτημα», λέει στον Ασέσμευτο Τύπο ιδιοκτήτης οπλοπωλείου στην Ομόνοια. Χτυπάει την τζαμαρία για να διώξει τρις μελαμψούς άνδρες που ανταλλάσσουν εν ψυχρώ ναρκωτικά, ακριβώς έξω από το κατάστημά του. «Δυστυχώς οι άνθρωποι που μένουν ή δουλεύουν εδώ έχουν αναγκαστεί να αυτοπροστατεύονται. Ξέρετε πόσοι έρχονται και μου ζητάνε όπλα; Ακόμα και γυναίκες», αναφέρει.

Τα μέτρα αμφισβητούν και οι αλλοδαποί που ήρθαν πριν καιρό στην Ελλάδα, διεκδικώντας μια καινούργια και αξιοπρεπή ζωή. Οι μετανάστες που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο, χαμογέλασαν ειρωνικά στο άκουσμα των μέτρων. Αυτό το έργο το έχουν ξαναδεί…

«Ποτέ δεν γίνεται τίποτα. Και πέρυσι τα ίδια είχαν πει. Βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι», λέει στην εφημερίδα ιδιοκτήτρια καφετέριας από την Βουλγαρία. Όπως εξηγεί, οι πελάτες της είναι κυρίως Βούλγαροι, που έρχονται από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Τον τελευταίο χρόνο όμως, έχουν μειωθεί αισθητά καθώς φοβούνται να πλησιάσουν στην περιοχή. «Τελευταία επιτίθενται ακόμα και σε αυτοκίνητα που περιμένουν στα φανάρια. Και εμείς όταν ήρθαμε πεινάγαμε αλλά δεν κάναμε τέτοια πράγματα», καταλήγει.