Αρκεί μία στιγμή για να περάσεις στην ιστορία. Αρκεί ένα χρυσό μετάλλιο για να ενώσεις όλους τους Έλληνες. Κι αυτό το κατάφεραν πρώτοι ο Αργύρης Καμπούρης και τα υπόλοιπα παιδιά της «επίσημης αγαπημένης».

Τα τελευταία δευτερόλεπτα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 με τη Σοβιετική Ένωση ήταν κρίσιμα και καθοριστικά για να έρθει η ανατροπή. Ένα φάουλ της αντίπαλης ομάδας ήταν η αφορμή για τον θρίαμβο. Στη γραμμή για να εκτελέσει τις βολές, πήγε ο Αργύρης Καμπούρης, σίγουρος για το αποτέλεσμα. Και αμέσως η γαλανόλευκη κυμάτισε στην ψηλότερη θέση.

Ο τίμιος γίγαντας της εθνικής όμως ακόμη και σήμερα παραμένει ταπεινός και απλός. Μιλάει πάντα στον πληθυντικό όταν αναφέρεται στην πρώτη ιστορική επιτυχία της χώρας μας. Ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι συμπαίκτες του δούλεψαν εξίσου σκληρά για να πραγματοποιηθεί το όνειρο. Και λέει ότι δεν έτρεμαν τα χέρια του καθόλου όταν κλήθηκε να… εκτελέσει τους αντιπάλους από τη γραμμή των βολών.

Ο Αργύρης Καμπούρης μπορεί να γεννήθηκε στην Αστυπάλαια αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Από τη θέση του αρχηγού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1993, 1994, 1995) κι ένα κύπελλο Ελλάδας το 1994. Συμμετείχε σε πάρα πολλούς αγώνες με τη φανέλα του Ολυμπιακού ενώ έκλεισε την καριέρα του στο Γ.Σ. Περιστερίου, όπου αγωνίστηκε την περίοδο 1995 – 96. Με την Εθνική ομάδα κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989.

Σήμερα, ο Αργύρης Καμπούρης ασχολείται με την προπονητική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εργάζεται στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού ως τεχνικός σύμβουλος. Βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά και τους συμβουλεύει να είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι όταν αγωνίζονται.

Περνά, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr, πάρα πολύ χρόνο στο γήπεδο για να προπονεί τους νέους. Κι αυτό το θεωρεί μεγάλη εμπειρία.

«Η προπόνηση αρχίζει το μεσημέρι και τελειώνει το απόγευμα. Είμαστε κοντά στα παιδιά. Είναι ένα διαφορετικό κομμάτι η προπονητική αλλά είναι μία τεράστια εμπειρία να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με όλα αυτά τα παιδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παιδιά ηλικιών 8 και 9 αρχίζουν να μαθαίνουν μπάσκετ και οι ακαδημίες φτάνουν να έχουν παιδιά μέχρι και 17 ετών. Οι προπονήσεις γίνονται στο ΣΕΦ.

Κι ακόμη κι από τη θέση του προπονητή, νιώθει ικανοποιημένος που κατάφεραν όλοι οι συναθλητές του να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά και να πάει το ελληνικό μπάσκετ μπροστά.

«Είναι τιμή για κάθε αθλητή να μπορεί να φορά το εθνόσημο στο στήθος και να φέρνει όλες αυτές τις επιτυχίες. Και να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο από ικανοποίηση. Χαιρόμαστε που το ελληνικό μπάσκετ πάει συνεχώς μπροστά» λέει στο newsbeast.gr, αν και τονίζει ότι οι εμπειρίες που έζησαν, ήταν πρωτόγνωρες.

Και στον ελεύθερό του χρόνο μένει με την οικογένειά του και συναντά τους παλιούς του φίλους και συμπαίκτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν προπονητές.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».