Ενώπιον του β’ ειδικού ανακριτή θα κληθούν να απολογηθούν πέντε τελωνειακοί με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε «κομπίνα» με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ από εικονικές εξαγωγές φωτογραφικών ειδών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάιο του 2009 όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δώδεκα εταιρίες-μαϊμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη εισέπραξαν συνολικά 7,2 εκατομμύρια ευρώ δηλώνοντας εικονικές εξαγωγές προϊόντων όπως μελάνια εκτυπωτών, φωτογραφικό χαρτί και αναλώσιμα υλικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», ενώ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου εκτιμήθηκε ότι τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις φορολογικές παραβάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σε βάρος των πέντε τελωνειακών, οι οποίοι εκείνη την περίοδο υπηρετούσαν στο Δ’ Τελωνείο, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών σε βάρος του Δημοσίου. Ωστόσο, ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση έκρινε ότι σε βάρος των τελωνειακών δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Αντίθετα ο εισαγγελέας εφετών εκτίμησε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής και χτες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κληθούν τελικά σε απολογία ως κατηγορούμενοι οι πέντε τελωνειακοί.

Μάλιστα στο βούλευμα που εκδόθηκε μνημονεύεται η έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία περιγράφονται οι ευθύνες των πέντε τελωνειακών. Αναφερόμενος στην παράνομη δραστηριότητα του «επιχειρηματία», ο οικονομικός επιθεωρητής αναφέρει: «”Σύμμαχοί” του έστω και ακούσιοι ήταν οι παράγοντες του Δ’ Τελωνείου. Δεν προέβησαν σε κανένα έλεγχο ούτε στα εμπορεύματα ούτε στα συνημμένα έγγραφα. Εάν έδειχναν τη στοιχειώδη προσοχή, θ’ αποκαλυπτόταν ότι οι υποτιθέμενες εξαγωγές ήταν εικονικές». Επίσης, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποψίες οι ιδιαίτερα μεγάλες δηλωθείσες αξίες εμπορευμάτων ενώ τονίζεται ότι δε γινόταν ούτε δειγματοληπτικός έλεγχος.

Από την πλευρά τους οι τελωνειακοί υπάλληλοι επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας προκειμένου να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Ωστόσο, στην έκθεση του επιθεωρητή αναφέρεται ότι ο επικαλούμενος φόρτος εργασίας αφορούσε μόνο την Παρασκευή και τονίζεται ότι «έστω από έναν υπάλληλο να τηρούνταν οι διατάξεις που διέπουν τον εκτελωνισμό θα αποκαλυπτόταν η εικονικότητα των εξαγωγών. Ομως αυτό δεν έγινε ούτε μία φορά». Μαζί με τους τελωνειακούς θα κληθούν να απολογηθούν και δύο «επιχειρηματίες» οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση που διερευνάται από τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος