Σε «λευκό χρυσό» έχει μετατραπεί το βαμβάκι. Οι παραγωγοί στη Μαγνησία ξεπούλησαν σε τιμή ακόμα και 0.80-0.85 λεπτά το κιλό, ενώ η διεθνής τιμή σήμερα αγγίζει το 1.10 ευρώ το κιλό.

Μπροστά στο ξέφρενο αυτό ράλι τιμών στο βαμβάκι οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να σπείρουν παντού, ξανά, μετά από χρόνια.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να καταστρέψουν ακόμα και τριετείς καλλιέργειες για να σπείρουν βαμβάκια.

Έτσι εκεί που μέχρι και πέρυσι οι βαμβακοκαλλιεργητές βρίσκονταν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής και ο ένας μετά τον άλλο άφηναν ή σκέφτονταν να αφήσουν τις καλλιέργειές τους, φέτος σηκώνουν τα μανίκια και ετοιμάζονται να σπείρουν παντού βαμβάκια ώστε να μπορέσουν να μπούνε δυναμικά στην αγορά την ερχόμενη περίοδο με μεγάλη παραγωγή και να απολαύσουν τις υψηλές τιμές.

Βέβαια οι βαμβακοκαλλιεργητές είδαν την τιμή να εκτοξεύεται ήδη από φέτος, ξεπούλησαν με τους προμηθευτές να αγοράζουν όσο – όσο, ωστόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής τους είχε καταστραφεί από το πράσινο σκουλήκι και τις μετέπειτα άσχημες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα για άλλη μια χρονιά τα κέρδη τους να είναι περιορισμένα.

Πριν από τρία χρόνια το βαμβάκι πωλούνταν προς 0.17-0.18 λεπτά το κιλό, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 0.30-.035 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα οι φετινές τιμές να είναι όχι μόνο δελεαστικές αλλά πραγματικά εξωπραγματικές για τους παραγωγούς.

Πηγή: taxydromos