Σε «αναβρασμό» κεφιού βρίσκεται αυτές τις μέρες το χωριό Φλάμπουρο της Βισαλτίας, για την αναβίωση του εθίμου του Μπαμπόγερου, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου και το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Το έθιμο αναβιώνει την Κυριακή της Τυρινής και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Η τρομακτική και παράλληλα εντυπωσιακή εμφάνιση του Μπαμπόγερου, με τα μαύρα και καφέ δέρματα αιγοπροβάτων, τα κουδούνια διαφορετικού μήκους που κρέμονται στη μέση του, καταφέρνουν, σύμφωνα με την παράδοση, να διώξουν το κακό και να φέρουν υγεία και ευημερία. Μόνο τα μάτια του Μπαμπόγερου διακρίνονται, αφού στο κεφάλι του φοράει ένα μαύρο, τεράστιο, μυτερό καπέλο, περίπου τριών μέτρων, στολισμένο με χάντρες, κορδέλες και μαντίλια, τη λεγόμενη «μπαμπουσάρκα».

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, αφού πάρει την ευλογία της εκκλησίας και τη χάρη της Αγίας Άννας, ο Μπαμπόγερος επισκέπτεται κάθε σπίτι του χωριού για να τού φέρει τύχη. Το έθιμο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα, με το γνωστό τελετουργικό χορό των Μπαμπόγερων, στην πλατεία του χωριού, όπου οι εκκωφαντικοί ήχοι των ζωσμένων κουδουνιών καταφέρνουν να ταράξουν κάθε κακό πνεύμα και να κερδίσουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νομό Σερρών πλαισιώνονται από παρελάσεις αρμάτων και καρναβαλιστών, σε διάφορες περιοχές.

Το Σάββατο την παράσταση κλέβει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στο Πετρίτσι Σιντικής, που ξεκινά στις 18.30, ενώ τη σκυτάλη παίρνει την ίδια ημέρα, στις 20.30, το Άγιο Πνεύμα Εμμανουήλ Παππά.

Την Κυριακή στο Χρυσό, βραβεύεται το καλύτερο ομαδικό καρναβάλι, με το ποσό των 300 ευρώ. Η παρέλαση των μασκαράδων ξεκινά στις 18.00 και ολοκληρώνεται μετά τις 20.00.

Την ίδια μέρα, στο Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά, αναβιώνει το αποκριάτικο δρώμενο, το «Άναμμα της Στάβας». Σύμφωνα με το έθιμο, που προέρχεται από τους Δαρνακαχωρίτες, οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν «προξενήτρες» φωτιές, γύρω από τις οποίες μαζεύονται αγόρια και κορίτσια, που βρίσκονται σε ηλικία γάμου. Όταν τα πυρωμένα κάρβουνα κρύψουν μέσα τους τις φλόγες της φωτιάς, τα αγόρια αρχίζουν να χορεύουν και να πηδούν πάνω απ’ αυτά. Οι ενδιαφερόμενες νύφες αρχίζουν το χορό, κοιτώντας στα μάτια τον εκλεκτό της καρδιάς τους. Το προξενιό ολοκληρώνεται όταν, στη λέξη “άνοιξε” που ξεστομίζει ο άνδρας, η γυναίκα αποκριθεί με το σύνθημα «παράνοιξε». Το έθιμο αναβιώνει εδώ και χρόνια και καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετούς επισκέπτες στο Νέο Σούλι.

Στο Άγιο Πνεύμα, στις 20.30, σε κάθε γειτονιά αναβιώνει το «κάψιμο του καρνάβαλου στις θημωνιές». Πρόκειται για φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι του χωριού για να διώξουν το κακό. Το έθιμο ολοκληρώνεται στην πλατεία του χωριού, με τη μεγάλη φωτιά και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Την Καθαρά Δευτέρα, από άκρη σε άκρη του νομού, γιορτάζονται τα Κούλουμα, με επίκεντρο του εορτασμού την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη. Η παραδοσιακή φασολάδα που μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη, συνοδευόμενη από νηστίσιμα εδέσματα. Το νηστίσιμο γλέντι ξεκινά από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, τα Κούλουμα γιορτάζονται στο Χρυσό, όπου διεξάγονται και ιππικοί αγώνες.