Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 21 Ιουλίου γιορτάζουν
Σήμερα δεν υπάρχει κάποια ευρέως διαδεδομένη ονομαστική εορτή
Ποιος γιορτάζει αύριο
Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω
Μαριλένα, Μαριαλένα, ΜαρίαΕλένη
Μαρκέλλα, Μαρκέλα, Μαρκελλή, Μαρκελή
Μενέλαος
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη
Μαρτύρων Aκακίου Γεωργίου Ευγενίου Θεοδώρου Θεοφίλου Iούστου Ματθαίου και Τροφίμου, Σύναξις υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίου
Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης
Οι Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης αποτελούν ξεχωριστές μορφές της ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης και ιδιαίτερα της ασκήσεως δια της «σαλότητας». Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας και έζησαν γύρω στον 6ο αιώνα, στα χρόνια του βασιλιά Ιουστίνου του νέου. Ήταν στενοί φίλοι και συνδέονταν με βαθιά πνευματική αγάπη. Από νεαρή ηλικία αποφάσισαν να αφιερωθούν στον Θεό, γι’ αυτό και ταξίδεψαν μαζί στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους, ενώ στη συνέχεια έγιναν μοναχοί στη Μονή του Αγίου Γερασίμου υπό την καθοδήγηση του Οσίου Νίκωνα12.
Η ασκητική τους ζωή χαρακτηρίστηκε από αυταπάρνηση και πνευματικό μόχθο: παραμένοντας για σαράντα χρόνια στην έρημο, υποβλήθηκαν σε σκληρή άσκηση, προσευχή και αγρυπνία. Στο πέρασμα των χρόνων, αισθάνθηκαν το κάλεσμα να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους με έναν πρωτότυπο τρόπο. Ο Συμεών, με βαθιά ταπείνωση, επέλεξε να επιστρέψει στα κοσμικά μέρη προσποιούμενος τον «σαλό», δηλαδή τον «τρελό για τον Χριστό». Μέσα από αυτή την ακρότητα του πνεύματος, στόχος του ήταν να αφυπνίσει πνευματικά τους συνανθρώπους του, να φανερώσει τα προσωπικά σφάλματα με τρόπο προκλητικό, αλλά και σιωπηλό, να καλύψει παράλληλα την ίδια του την αγιότητα από τη ματαιοδοξία των ανθρώπων, αποφεύγοντας τιμές και δόξες.
Ο Συμεών επιτέλεσε πολλά θαύματα ενώ διέμενε στην Έμεσα της Συρίας. Η παρουσία του ανάμεσα σε αμαρτωλούς, δημόσια πρόσωπα και περιθωριοποιημένους, είχε ως στόχο την κάθαρση και τη σωτηρία τους. Αναλάμβανε απρόσμενες και αντισυμβατικές πράξεις που σκανδάλιζαν τους συμπολίτες του, μα ταυτόχρονα τους οδηγούσαν σε αυτοκριτική και μετάνοια· βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη, έσωζε όσους ήταν χαμένοι στην αμαρτία, φρόντιζε τους δυστυχισμένους και οδηγούσε γυναίκες από τα πορνεία στη μετάνοια ή τον μοναχισμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ φαινομενικά ανήκε στους περιθωριοποιημένους της κοινωνίας, στην πραγματικότητα διέθετε χαρίσματα ιαμάτων, προορατικότητας και διάκρισης, τα οποία ασκούσε με διάκριση, χωρίς να επιζητεί την ανθρώπινη δόξα.
Ο Ιωάννης, ο φίλος και συνασκητής του Συμεών, έμεινε περισσότερο στην αφάνεια και το ασκητικό βίωμα. Αργότερα έφθασε και εκείνος στην Έμεσα, όπου πληροφορήθηκε τον θάνατο του Συμεών και λίγον καιρό αργότερα εκοιμήθη ειρηνικά.
Το παράδειγμά τους είναι κορυφαίο στη χριστιανική ασκητική γραμματεία, καθώς οι δια Χριστόν σαλοί, αψηφώντας κάθε κοινωνική νόρμα, επεσήμαναν με τον «εμπαιγμό του κόσμου» την ανάγκη υπέρβασης της υποκρισίας και της τυπολατρίας, φανερώνοντας την αληθινή δύναμη της ταπείνωσης και της ανιδιοτελούς αγάπης. Η Εκκλησία τους θυμάται στις 21 Ιουλίου κάθε έτους και τους προβάλλει ως υποδείγματα θυσιαστικής αγάπης και πνευματικής ελευθερίας