Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον ποταμό Άραχθο, όταν τα δύο ανήλικα αγόρια παρασύρθηκαν από τα νερά και ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους, περιγράφουν οι άνθρωποι που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Ο Λεντιάν Γκόγκα, ένας από τους πρώτους που βούτηξε για να εντοπίσει τα παιδιά, μίλησε στο MEGA για όσα έζησε:

«Μιλάω με τους γονείς των παιδιών, η κατάσταση δεν είναι καλά. Ήρθαν δύο παιδιά, ήταν παρέα και ένας άντρας με μηχανάκι. Ήμασταν στο καφενείο και μας ειδοποίησαν. Παίρνω το αμάξι, πάμε εκεί και δεν το σκέφτηκα καθόλου, μπήκα κατευθείαν μέσα. Μου έλεγαν αυτοί που ήταν στη βάρκα “εδώ είναι το παιδί”. Εγώ από το άγχος μου δεν έβλεπα τα παιδιά. Έπαθα σοκ, ήθελα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα για να βοηθήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την αφήγησή του, πρόσθεσε:

«Έβγαλα το πρώτο παιδί, δύο μέτρα παλικάρι, πολύ εύκολα από το νερό. Το βγάζουμε έξω πάνω στη βάρκα, του δίνουμε τις πρώτες βοήθειες και μετά από 3-4 λεπτά φωνάζω “είναι το άλλο παιδί”. Μπαίνω μέσα, δεν έφτανα κάτω, ήταν πολύ κρύο το νερό. Με τρίτη φορά με έσπρωξαν τα παιδιά από τη βάρκα με πιο δύναμη για να πάω πιο κάτω. Το λιγότερο που έμειναν μέσα στο νερό ήταν 45 λεπτά με μία ώρα».

Ανάλογα φορτισμένη ήταν και η μαρτυρία του Χαράλαμπου Πεπόνη, οδηγού λεωφορείου, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο όταν ειδοποιήθηκε από ένα παιδί της παρέας:

«Με ειδοποίησε ένα παιδί από την παρέα. Ήρθε στο σχολείο του χωριού και το παιδί ήταν αγχωμένο. Όταν τον ρώτησα τι έγινε, είπε ότι οι φίλοι του είναι στο ποτάμι κι έβαλε τα κλάματα», ανέφερε.

Το χρονικό

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν τέσσερα αγόρια, ηλικίας 14 και 15 ετών, αποφάσισαν να πάνε για κολύμπι στον ποταμό Άραχθο. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ο 14χρονος παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα. Ο 15χρονος φίλος του έσπευσε να τον βοηθήσει, όμως και εκείνος παρασύρθηκε από τη δύναμη του νερού.

Οι άλλοι δύο ανήλικοι που ήταν μαζί τους παρακολουθούσαν έντρομοι από την όχθη. Αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές, όμως καθοριστική αποδείχθηκε η παρέμβαση ιδιωτών που βρέθηκαν στο σημείο με βάρκες και κατάφεραν να ανασύρουν τα παιδιά.

Ακολούθησε επιχείρηση διακομιδής τους στο νοσοκομείο της Άρτας. Εκεί, οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για περισσότερο από μισή ώρα εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ, καταφέρνοντας τελικά να επαναφέρουν τα δύο αγόρια, τα οποία όμως είχαν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό.

Το βάθος στο σημείο που κολυμπούσαν φτάνει τα 8 με 9 μέτρα και η παρουσία κλαδιών στο βυθό καθιστά την περιοχή επικίνδυνη. Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τα παιδιά να παγιδεύτηκαν και να μην κατάφεραν να αναδυθούν εγκαίρως.

Οι αξονικές τομογραφίες που διενεργήθηκαν στα δύο παιδιά αποκαλύπτουν εκτεταμένο εγκεφαλικό οίδημα, καθώς και ύπαρξη νερού στους πνεύμονες. Οι δύο ανήλικοι παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, ενώ οι οικογένειές τους αγωνιούν για την έκβαση αυτής της κρίσιμης μάχης.