Σαν σήμερα το 1977 διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Νικήτρια αναδεικνύεται μεν η Γαλλία με τη Μαρί Μιριάμ και το «L’oiseau et l’enfant» (Το Πουλί και το Παιδί) αλλά έρχεται και μια απροσδόκητη επιτυχία από την Ελλάδα.
Με ανύπαρκτο μπάτζετ, περιορισμένες προσδοκίες και ελάχιστη στήριξη από την ΕΡΤ, η Ελλάδα εκπροσωπείται από το «Μάθημα Σολφέζ», μια σύνθεση του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους Σέβης Τηλιακού, που ερμηνεύουν οι Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη. Η Ελλάδα πετυχαίνει την πρώτη της μεγάλη επιτυχία στο διαγωνισμό, κερδίζοντας την 5η θέση, που αν δεν είχε… «αυτοσαμποταριστεί» θα ήταν 4η.
Η αρχική διστακτικότητα για το «πανηγύρι»
Το «Μάθημα Σολφέζ» γεννήθηκε σχεδόν από τύχη. Ο Χατζηνάσιος είχε γράψει μια μελωδία γεμάτη νότες, κυριολεκτικά. Όταν η γυναίκα του τού πρότεινε να τη στείλει στη Eurovision, εκείνος αρχικά αρνήθηκε. Την εποχή εκείνη, η Eurovision θεωρούνταν λίγο «πανηγύρι» και πολλοί σοβαροί καλλιτέχνες την απέφευγαν.
Όμως η ιδέα να μεταφραστούν οι νότες σε λέξεις και να μετατραπεί το κομμάτι σε ένα παιχνιδιάρικο «μάθημα μουσικής» έδωσε νέο αέρα στο project. Για πρώτη φορά, τέσσερις σόλο σταρ της ελληνικής ποπ σκηνής ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια συμμετοχή. Ήταν ένα πραγματικό dream team και κάτι πολύ νέο για την ελληνική Eurovision.
«Πηγαίναμε για την πρωτιά» αλλά μας έτυχαν αναποδιές κι ένα αυτογκόλ
Στις 7 Μαΐου 1977, οι τέσσερις τραγουδιστές ανέβηκαν στη σκηνή του Wembley με μωβ φορέματα και πουκάμισα, συγχρονισμένες κινήσεις και ένα χαμόγελο που έλαμπε. Η χορογραφία και το styling ήταν εξ ολοκλήρου δουλειά της Μαριάννας Τόλη, που πίστευε όσο κανείς στο τραγούδι. Ο Πασχάλης, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι «πηγαίνουμε για την πρωτιά», κι ας μην υποστήριξαν τότε τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης το τραγούδι.
Να σημειωθεί ότι υπήρχαν και κάποια πράγματα που δεν πήγαν πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Το μικρόφωνο του Ρόμπερτ Ουίλιαμς δεν λειτουργούσε σωστά και παρέμενε πιο χαμηλά στη μίξη.
Το «Μάθημα Σολφέζ» μπορεί να έγραψε ιστορία κατακτώντας την 5η θέση με 92 βαθμούς – τη μεγαλύτερη μέχρι τότε επιτυχία της Ελλάδας στη Eurovision, ρεκόρ που έμελλε να μείνει αλώβητο για 27 χρόνια – αλλά η τελική του κατάταξη θα μπορούσε να ήταν ακόμα υψηλότερη, αν δεν είχε συμβεί ένα απρόσμενο… αυτογκόλ από τα ενδότερα.
Το πιο παράδοξο σημείο εκείνης της συμμετοχής ήταν ότι η Ελλάδα, χωρίς να το ξέρει, έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της. Βλέπετε, το 1977 δεν υπήρχε ψηφοφορία κοινού – οι βαθμοί προέρχονταν αποκλειστικά από επιτροπές ειδικών σε κάθε χώρα. Και η ελληνική επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πολυπόθητο «12άρι» στο Μονακό. Οι 12 αυτοί βαθμοί αποδείχθηκαν καθοριστικοί: το τραγούδι του Μονακό έφτασε τους 96 βαθμούς, δηλαδή 4 περισσότερους από την Ελλάδα, και ανέβηκε στην 4η θέση, αφήνοντας το «Μάθημα Σολφέζ» μια ανάσα πιο κάτω.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

558: Καταρρέει από σεισμό ο μεγαλοπρεπής θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λιγότερο από 30 χρόνια μετά την ανέγερσή του. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή, αναθέτοντας το έργο στον μηχανικό Ισίδωρο τον νεότερο, ο οποίος υψώνει έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό θόλο, που σώζεται μέχρι σήμερα.
1429: Η Ιωάννα της Λωραίνης, αν και τραυματισμένη, ηγείται της τελικής επίθεσης για τη λύση της πολιορκίας της Ορλεάνης. Η νίκη αυτή αποτελεί καμπή στον Εκατονταετή Πόλεμο, ενισχύοντας το ηθικό των Γάλλων και καθιερώνοντας τη Ζαν ντ’Αρκ ως σύμβολο εθνικής αντίστασης.

1664: Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ ξεκινά την κατασκευή του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, το οποίο θα γίνει σύμβολο της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.
1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλειώδη μουσικά έργα όλων των εποχών.
1832: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητη μοναρχία με πρώτο βασιλιά τον Όθωνα.
1895: Ο Ρώσος φυσικός Αλεξάντερ Ποπόφ παρουσιάζει τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη, θέτοντας τα θεμέλια της ασύρματης επικοινωνίας.
1915: Το γερμανικό υποβρύχιο U-20 βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Lusitania ανοιχτά της Ιρλανδίας, προκαλώντας τον θάνατο 1.198 επιβατών και ενισχύοντας το αντιγερμανικό αίσθημα στις ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1945: Οι Γερμανοί υπογράφουν την άνευ όρων παράδοσή τους στο Ρεμς της Γαλλίας, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
1946: Οι Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα ιδρύουν στο Τόκιο την εταιρεία που θα γίνει η Sony, μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές αυτοκρατορίες του κόσμου.
1953: Στην Ελλάδα, ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), πρόδρομος της σημερινής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
1960: Ο Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος του U2, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.
1961: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή είναι 724.725 άτομα.
1973: Η εφημερίδα Washington Post τιμάται με Πούλιτζερ για τον ρόλο της στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, που θα οδηγήσει στην παραίτηση του Νίξον.
1975: Ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ ανακοινώνει επίσημα το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ, μετά από δεκαετίες αιματηρής εμπλοκής των ΗΠΑ.

1977: Η Ελλάδα συμμετέχει στον 22ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ», καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες συμμετοχές της χώρας.
1846: Εκδίδεται στο Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) το πρώτο φύλλο της «Cambridge Chronicle», της παλαιότερης σωζόμενης εβδομαδιαίας εφημερίδας των ΗΠΑ.
1995: Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας, βάζοντας τέλος στη 14ετή σοσιαλιστική κυριαρχία στο Ελιζέ.
1996: Ξεκινά στη Χάγη η δίκη του Ντούσαν Τάντιτς, η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά τη Νυρεμβέργη, σηματοδοτώντας νέα εποχή στη διεθνή δικαιοσύνη.
1999: Βομβαρδίζεται κατά λάθος η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ, με τρεις νεκρούς και 20 τραυματίες. Το περιστατικό προκαλεί διπλωματική κρίση με το Πεκίνο.
2015: Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία, ανοίγοντας τον δρόμο για το δημοψήφισμα του Brexit. Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές σαρώνουν στη Σκωτία.
Γεννήσεις

1833 – Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός συνθέτης και πιανίστας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρομαντικής μουσικής, γνωστός για τις συμφωνίες, τα κονσέρτα και τα χορωδιακά του έργα, που ισορροπούν ανάμεσα στο πάθος και την αυστηρή δομή.

1840 – Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης, δημιουργός αριστουργημάτων όπως ο «Καρυοθραύστης», η «Λίμνη των Κύκνων» και η 6η Συμφωνία (Παθητική), με βαθιά μελωδικότητα και έντονη δραματικότητα στο έργο του.

1919 – Εβίτα Περόν, αργεντινή πολιτική φιγούρα και σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν, λαοφιλής και αμφιλεγόμενη, με έντονη κοινωνική δράση και διαχρονική παρουσία στη λαϊκή μνήμη ως σύμβολο του αγώνα των φτωχών.

1940 – Χάρρυ Κλυνν (κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης), έλληνας ηθοποιός, σατιρικός καλλιτέχνης και τραγουδοποιός, που άφησε εποχή με την αιχμηρή του σάτιρα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μέσα από δίσκους, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Θάνατοι

973 – Όθων Α’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένας από τους κορυφαίους μονάρχες του Μεσαίωνα, εδραίωσε την αυτοκρατορία ως την ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης, ενοποίησε τη Γερμανία με την Ιταλία και τον Παπισμό, και εγκαινίασε την «Οθωνική Αναγέννηση»
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες της Αεροπορίας Στρατού