Συμβολική κατάληψη της Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί, οι μηχανικοί-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ενώ στις 2 Φεβρουαρίου θα γίνει αντίστοιχη κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που έχει εξαγγείλει το κεντρικό ΤΕΕ.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό των κινητοποιήσεων, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ότι «στο όνομα του μνημονίου, αιτιολογούνται επιλογές που θίγουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή, καταργούν ουσιαστικές αναπτυξιακές διεξόδους, μπορεί ακόμη και να αντιβαίνουν σε αρχές της Δημοκρατίας».

Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει το επιστημονικό δυναμικό «ως εχθρικό στοιχείο, το απαξιώνει και του επιτίθεται».

Σε ό,τι αφορά τη συμβολική κατάληψη της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνει ότι σκοπός της είναι η ανάδειξη της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των προβλημάτων που προκάλεσε η χωρίς προετοιμασία εφαρμογή του Καλλικράτη, των ελλείψεων σε στελέχη και υλικοτεχνική υποδομή. Για την κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ επισημαίνεται ότι στόχος είναι να καταδειχθεί η τριτοκοσμική κατάσταση λειτουργίας του.