Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης , στη σημερινή του ομιλία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού αναφέρθηκε στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, στον Οίκο Ναύτου και στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Ο υπουργός τόνισε, ότι «για να υπάρχουν ικανοί ναυτικοί πρέπει να υπάρχει και ναυτική εκπαίδευση αναβαθμισμένη, την οποία πρέπει να τη δούμε με διαφορετικό σφαιρικό τρόπο».

«Σήμερα, τα καράβια που χτίζονται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Άπω Ανατολή είναι καράβια εκατοντάδων χιλιάδων τόνων και σύγχρονης τεχνολογίας και χρειάζονται και καπετάνιους που να μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις νέες συνθήκες», είπε ο κ. Διαμαντίδης.

Υπογράμμισε ότι μέλημα του υπουργείου από την πρώτη στιγμή, ήταν να ξεκινήσει ένα διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και μία εκπαίδευση σύγχρονη.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ο Οίκος Ναύτου θα παραμείνει στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τόνισε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά το υπουργείο, έδωσε μάχη για αυτό.

Ο κ. Διαμαντίδης αναφερόμενος στην πολιτική επιστράτευση των ναυτικών τόνισε «ότι δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να υπογράφει και να εισηγείται μία απόφαση στον πρωθυπουργό για πολιτική επιστράτευση». «Όμως, ξέρετε όλοι τις προσπάθειες που κατέλαβα και προς τις δύο πλευρές, ακτοπλόους και απεργούς, για να βρεθεί μία λύση ώστε να μην οδηγηθούμε εδώ που οδηγηθήκαμε», είπε και υπογράμμισε ότι η απεργία είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου, αλλά προέχει το δημόσιο συμφέρον.

«Παρ’ όλα αυτά όμως», συνέχισε ο υπουργός, «είμαι έτοιμος να εισηγηθώ στον πρωθυπουργό να λήξει αυτή η πολιτική κινητοποίηση-επιστράτευση, αρκεί όμως να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι».

«Δε μπορεί να υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα σε έναν τέτοιο τομέα που ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου», τόνισε ο κ. Διαμαντίδης και ανακοίνωσε ότι πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επί αιτημάτων που μπορεί να τεθούν.