Μπορεί η πόλη της Αθήνας να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επισκέψεις των τουριστών, τα έργα υποδομών να προσπαθούν να την καταστήσουν φιλικότερη σε κατοίκους και επισκέπτες και τα καινούρια ξενοδοχεία να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στους κεντρικούς δρόμους, υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά…

Γράφει ο Γιάννης Κέμμος

Λίγο πιο πέρα, μακριά από τη «μαρκίζα», η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας που βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου αλλά και οι περαστικοί δεν μπορεί να κρυφτεί. Εκεί δεν κλείνει κανείς τα μάτια σε ό,τι τον απωθεί, αλλά κοιτά κατάματα.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επιλέξαμε δύο από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ίσως και τους πιο προβεβλημένους, που πάνε πακέτο και με τις διασημότερες πλατείες της.

Περπατήσαμε την οδό Σταδίου και την Οδό Πανεπιστημίου από την πλατεία Ομονοίας ως την πλατεία Συντάγματος και πίσω και αυτό που συναντήσαμε κάθε άλλο παρά λαμπερό ήταν.

Εμπόριο και χρήση ναρκωτικών στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Σύριγγες στην πλατεία Δικαιοσύνης απέναντι από το ΡΕΞ

Νούμερο ένα πρόβλημα είναι το εμπόριο και η χρήση σκληρών ναρκωτικών ουσιών. Πλατεία Κλαυθμώνος, Πλατεία Δικαιοσύνης απέναντι από το ΡΕΞ, Προπύλαια και πλατεία Κοραή είναι κυριολεκτικά «πνιγμένα» από χρησιμοποιημένες σύριγγες.

Και όχι κρυμμένες εκτός θέας στα παρτέρια αλλά και στα πλακάκια, στα πεζοδρόμια, στα σκαλοπάτια, στο δρόμο, παντού. Καρφωμένες στο έδαφος, σαν φυτά έτοιμα να ανθίσουν, με τις βελόνες επάνω ή δίπλα τους. Ανάμεσα σε περαστικούς, σε κόσμο που βγάζει βόλτα τα κατοικίδιά του και σε γονείς με παιδάκια, που αλίμονο αν τις πιάσουν στα χέρια τους ή τρυπηθούν από αυτές.

Άστεγος στην οδό Πανεπιστημίου

Μία τραγωδία που περιμένει να συμβεί. Κυριολεκτικά οι σύριγγες είναι τόσο πολλές, που το θέαμα είναι τρομακτικό και αποκρουστικό μαζί.

Παραπέρα, πίσω από τους μεγάλους θάμνους μπροστά από το κτίριο της παλιάς βιβλιοθήκης στα Προπύλαια, ναρκέμποροι και πελάτες ανταλλάσσουν χρήματα και δόσεις ναρκωτικών.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα στενά ανάμεσα στην Ακαδημία και την Πρυτανεία τοξικοεξαρτημένοι κάνουν χρήση μπροστά στα μάτια περαστικών.

Στην πραγματικότητα πολλοί από αυτούς ζουν και κοιμούνται στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα κενά από τα παγκάκια που υπήρχαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια και στις παλιές σκάλες που οδηγούν στο υπόγειο πάρκινγκ του δήμου και που πλέον δεν λειτουργούν, ενώ για τις ανάγκες τους χρησιμοποιούν όποιο δέντρο και σημείο υπάρχει.

Η μυρωδιά της αμμωνίας από τα ούρα και της αφόδευσης είναι παντού και δε θα χρειαστεί να ψάξει πολύ κάποιος, για να δει με τα μάτια του από πού προέρχονται οι μυρωδιές.

Εικόνα από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη

Σε διάφορα σημεία των δύο κεντρικών αυτών δρόμων συναντήσαμε και αρκετούς άστεγους. Με χαρτόκουτα και κουβέρτες έχουν οριοθετήσει το πρόχειρο κατάλυμά τους. Και αυτοί ζουν εκεί και χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους όποιον χώρο είναι διαθέσιμος.

Φωτογραφία από την οδό Κολοκοτρώνη

Μιλήσαμε με υπάλληλο του δήμου στην καθαριότητα, που τον βρήκαμε να μαζεύει με σκούπα και σακούλα όσες σύριγγες ήταν στο πλακόστρωτο των Προπυλαίων τη στιγμή που ένας άλλος εργαζόμενος έπλενε το χώρο με πιεστικό. Τον ρωτήσαμε πόσο χρόνο χρειάζεται, για να γεμίσει πάλι ο τόπος με σύριγγες. Μας απάντησε ότι αυτή η εικόνα είναι καθημερινότητα.

Φυσικά, μάζεψε μόνο ό,τι μπορούσε να φανεί. Στα παρτέρια η κατάσταση είναι κυριολεκτικά τρομακτική.

Ένα αγόρι έτρωγε κρουασάν δίπλα σε σύριγγες

Παραδίπλα, μία μητέρα καθόταν σε ένα πεζούλι, ενώ το περίπου 3 ετών αγοράκι της έτρωγε ένα κρουασάν δίπλα σε σύριγγες, που φανταζόμαστε ότι δεν είχε προσέξει. Αναρωτιόμαστε πώς…

Το τελευταίο που μας τράβηξε την προσοχή ήταν η εικόνα από τα παρτέρια του «Μεγάλου Περιπάτου», που δεν έχουν ούτε 2 μήνες που ολοκληρώθηκαν.

Εκατοντάδες αποτσίγαρα, πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μάσκες, προφυλακτικά, μέχρι και τούρτα βρήκαμε ανάμεσα στα λουλούδια. Τα σκουπίδια κυριολεκτικά πνίγουν τα παρτέρια, που φαίνεται να μην έχουν την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται, για να παραμείνουν καθαρά όχι μόνο γιατί οι πολίτες δεν τα προσέχουν – κάτι που βγάζει μάτι, αλλά και γιατί πιθανότατα οι εργαζόμενοι στον δήμο δεν επαρκούν, για να αναλάβουν και αυτή τη φροντίδα.

Γεμάτο με σύριγγες το κέντρο της Αθήνας

Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν μόνο σε αυτούς τους δύο κεντρικούς δρόμους, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη πόλη των Αθηνών.

Αν σε αυτούς τους δύο πιο κεντρικούς, πιο γνωστούς και πολύ προβεβλημένους δρόμους της πρωτεύουσας επικρατεί αυτό το αίσχος, δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι συμβαίνει σε λιγότερο προβεβλημένους ή ακόμα και κακόφημους δρόμους και περιοχές της πόλης.

Το σίγουρο είναι ότι για όλα αυτά και ειδικά για το θέμα των ναρκωτικών απαιτείται άμεση δράση τόσο από το δήμο όσο και από την αστυνομία. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Βομβαρδισμένο τοπίο οι σκάλες στην πλατεία Κλαυθμώνος

Εικόνες του Newsbeast από το κέντρο της Αθήνας

Άστεγοι έξω από την παλιά Βουλή
Καπάκια από σύριγγες στην πλατεία Κλαυθμώνος

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ Newsbeast: Τι είδαμε στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια την ημέρα και τη νύχτα