Για τις συχνές κλοπές που πραγματοποιούνται σε σκάφη με λεία φωτοβολίδες μίλησε τη Δευτέρα (18/12) από τη Μαρίνα Δέλτα στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το δικό του ιστιοφόρο, ο κ. Σπύρος. «Νεαροί μας ζητούν τις ληγμένες φωτοβολίδες, για να πάνε στο γήπεδο» επισήμανε.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο κ. Σπύρος αναφέρθηκε στις φωτοβολίδες που έχει κάθε ιδιοκτήτης σκάφους υποχρεωτικά και δήλωσε ότι στα τουριστικά σκάφη υπάρχουν δύο ειδών, οι φωτοβολίδες χειρός και οι φωτοβολίδες αλεξιπτώτου.

«Οι κλοπές γίνονται συνήθως το βράδυ»

«Στη δική μου βάρκα, δεν πείραξαν κανένα αντικείμενο αξίας. Διαπίστωσα το περιστατικό της κλοπής στις 5 Δεκεμβρίου και μου έλειπαν έξι φωτοβολίδες χειρός και δύο αλεξιπτώτου» είπε.

Όπως σημείωσε, η κλοπή ήταν στοχευμένη, καθώς οι δράστες αφαίρεσαν μόνο τις φωτοβολίδες και όχι κάποιο άλλο αντικείμενο αξίας.

«Τη συγκεκριμένη ημέρα μετρήσαμε έξι περιστατικά, που σε κάποιους κάνανε και πολύ μεγάλες ζημιές. Σπάσανε τζάμια, πήρανε τηλεοράσεις, εργαλεία» συμπλήρωσε.

«Οι κλοπές γίνονται συνήθως το βράδυ. Αν και για ένα διάστημα το πρόβλημα με τη φύλαξη του χώρου είχε λυθεί, τελευταία ορισμένοι νεαροί εκδηλώνουν ύποπτη συμπεριφορά». Σύμφωνα με τον ίδιον, »πολύ συχνά νεαροί περνούν και ρωτούν πότε λήγουν οι φωτοβολίδες» και «ζητούν από τους ιστιοπλόους να τους δώσουν τις ληγμένες, για να τις πάρουν στο γήπεδο».

Ερωτηθείς για το πόσο κοστίζει μια ναυτική φωτοβολίδα, εξήγησε ότι για το σετ πληρώνει 18 ευρώ, ένα ποσό που το χαρακτήρισε «αστείο». Και όπως διευκρίνισε, κάθε ιδιοκτήτης σκάφους είναι υποχρεωμένος να έχει δύο σετ φωτοβολίδων.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι επειδή το κόστος αγοράς τους είναι μικρό, πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών δεν δηλώνουν τις κλοπές.