Μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να δημιουργηθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Σπουδών (Hellenic Institute of Maritime Studies – HIMS), που θα εδρεύει στο Λονδίνο, υπέγραψαν το University of West London (UWL) και το Business College of Athens (BCA). Το HIMS αναμένεται να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται από το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πάνω στους τομείς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων των χρηματοοικονομικών, της ναυτιλιακής μηχανικής, των logistics, της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, της ναυτιλιακής κυβερνοασφάλειας, καθώς επίσης και του Δικαίου.

Παράλληλα, θα παρέχονται εξειδικευμένα προγράμματα αναβάθμισης και εξειδίκευσης στελεχών του ναυτιλιακού κλάδου, ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι το HIMS θα επενδύσει και στο ερευνητικό επίπεδο.

Εξωτερική άποψη του νέου τμήματος στο Λονδίνο

Αυτή είναι η πρώτη ελληνοβρετανική εκπαιδευτική συνεργασία, στην οποία η χώρα μας εξάγει τεχνογνωσία, συμμετέχοντας ισότιμα στην ίδρυση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος παγκόσμιας εμβέλειας που εδρεύει στο εξωτερικό και δη στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία επιλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο για ν’ αποκτήσουν πολύτιμες πανεπιστημιακές γνώσεις, που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική τους ανέλιξη.

Στην ειδική εκδήλωση υπογραφής της σχετικής συμφωνίας, το University of West London εκπροσωπήθηκε από τους: Πρόεδρο και Αντιπρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή Peter John CBE, Προϊστάμενο και Ανώτερο Αναπληρωτή Αντιπρύτανη, καθηγητή Anthony Woodman και τον Αντιπρύτανη (Επιχειρηματικής Ανάπτυξης), Dr. Suresh Gamlath. Από την άλλη πλευρά, το Business College of Athens εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του Βασίλη Δασκαλάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χάρη Δασκαλάκη, τον Κοσμήτορα Dr. Σπύρο Κωστάκη και τον Διευθυντή Ναυτιλιακών Σπουδών Απόστολο Πουλοβασίλη.

Βασίλειος Δασκαλάκης, Χάρης Δασκαλάκης, Απόστολος Πουλοβασίλης

Όπως δήλωσε ο Αντιπρύτανης του UWL, Peter John, πρόκειται για μια συμφωνία που αποτελεί ορόσημο. «Συνεργαζόμαστε ήδη με το BCA, όμως αυτή η συμφωνία έχει διαφορετική φυσιογνωμία. Με έδρα το Λονδίνο, το BCA και το Πανεπιστήμιό μας προσφέρουν ένα ευρύτατο πεδίο σύγχρονων ναυτιλιακών σπουδών, που περιλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια, τη Διοίκηση και Μηχανική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση και απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του BCA College, Χάρης Δασκαλάκης, δήλωσε από τη μεριά του ότι «η πρώτη στην ιστορία ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ ενός βρετανικού και ενός ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει το πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών του BCA και επιβραβεύει την πολυετή προσήλωσή του στην εκπαιδευτική πρωτοπορία. Εκτός από καινοτόμες σπουδές, το HIMS θα διεξάγει έρευνα σε θέματα που επηρεάζουν σήμερα και θα ορίζουν αύριο τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο μηδενισμός των εκπομπών άνθρακα, η ψηφιακή ναυτιλιακή διοίκηση, τα «αυτόνομα πλοία» και οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές πολιτικές. Πιστεύουμε στον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλιακής εκπαίδευσης και στην ικανότητά της να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στα χρόνια που έρχονται».

Το BCA College έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια αριστείας στον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών, παρέχοντας προγράμματα Bachelors και Masters, σε συνεργασία με το UWL, στους πιο νευραλγικούς τομείς, που καταγράφουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι Επιχειρησιακές Σπουδές, τα Χρηματοοικονομικά, οι Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Σπουδές, οι Ναυτιλιακές Σπουδές, η Ψυχολογία και οι Παιδαγωγικές Σπουδές. Τώρα, ήρθε η σειρά να κατακτήσει και το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, το Λονδίνο.

Πρόεδρος BCA, Βασίλης Δασκαλάκης, Πρόεδρος και Αντιπρύτανης, Καθηγητής Peter John CBE
Πρόεδρος BCA, Βασίλης Δασκαλάκης, Πρόεδρος και Αντιπρύτανης, Καθηγητής Peter John CBE