Καθώς τα σπίτια μας γίνονται όλο και πιο «έξυπνα», αναλόγως «έξυπνα» γίνονται και τα συστήματα ασφαλείας. Αν δεν μπορούμε για οποιονδήποτε λόγο να εγκαταστήσουμε ένα πλήρες (και «έξυπνο») σύστημα ασφαλείας, υπάρχουν κάποια gadgets που κρίνονται σημαντικότερα και μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε καίρια σημεία του σπιτιού μας.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας οδηγός με τα απαραίτητα «έξυπνα» gadgets ασφαλείας για το σπίτι:

  • Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να αποτρέψουμε την είσοδο ανεπιθύμητων στο σπίτι μας είναι η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανικών ή βιομετρικών (δηλαδή «έξυπνων») κλειδαριών, τις οποίες μπορούν να χειριστούν μόνο όσοι γνωρίζουν τον κωδικό ή των οποίων τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν αποθηκευτεί στη μνήμη της κλειδαριάς. Είναι επίσης χρήσιμες για τους βιαστικούς ή τους… ξεχασιάρηδες, καθώς κλειδώνουν αυτόματα όταν κλείνει η πόρτα. Οι κλειδαριές υψηλής τεχνολογίας έχουν πολλαπλές λειτουργίες πρόσβασης, όπως μηχανικό κλειδί, NFC, κωδικό πρόσβασης και δακτυλικό αποτύπωμα. Οι περισσότερες «έξυπνες» κλειδαριές μπορούν επίσης να παρακολουθούν ποιος μπαίνει ή βγαίνει από το σπίτι και να στέλνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο.
  • Τα video θυροτηλέφωνα ή θυροτηλεοράσεις είναι απαραίτητα, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένοι, που έχουν εξ ορισμού αυξημένες ανάγκες ασφαλείας. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι μπορεί κάποιος να ελέγχει ποιος βρίσκεται στην πόρτα του (κάτι που κάνει και ένα «μη έξυπνο» θυροτηλέφωνο), αλλά γιατί έχουν επιπλέον χρησιμότατες λειτουργίες: μπορεί κάποιος να βλέπει απευθείας τι γίνεται στην εξώπορτά του ακόμα κι αν βρίσκεται μακριά μέσω εφαρμογής στο κινητό. Ουσιαστικά, με αυτό το «έξυπνο» gadget μπορεί κάποιος να ελέγχει τι γίνεται έξω από το σπίτι του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος.
  • Τα φώτα με αισθητήρα κίνησης μπορούν να εγκατασταθούν σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, φωτίζοντας αυτόματα τον χώρο που καλύπτουν μόλις καταγράψουν ή αντιληφθούν κίνηση. Την εγκατάστασή τους μπορεί να τη «συνοδεύσει» κάποιος με την εγκατάσταση «έξυπνων» λαμπτήρων με χρονοδιακόπτη, οι οποίοι, ανάβοντας και σβήνοντας σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, μπορούν να δώσουν την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα στο σπίτι.
  • Οι «έξυπνες» κάμερες προσφέρουν πολλά περισσότερα από την εικόνα του χώρου. Μπορούν να καταγράψουν και να στέλνουν live εικόνα και ήχο στο κινητό ή στον υπολογιστή σας, να στέλνουν ειδοποιήσεις για κίνηση, θόρυβο και για κάθε αλλαγή που συμβαίνει στον χώρο. Πολύ χρήσιμες επιπλέον λειτουργίας που τις χαρακτηρίζουν είναι η νυχτερινή όραση, η δυνατότητα συνομιλίας με όποιον βρίσκεται στον χώρο, κουμπί πανικού (σειρήνα κάμερας), γενικώς δυνατότητα πλήρους ελέγχου και κίνησης από την εφαρμογή του κινητού.