Επτά αθλητικές εγκαταστάσεις που κόστισαν πάνω από 200.000.000 ευρώ δημιουργήθηκαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες στην περιοχή του Ελληνικού προκειμένου να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε – Καγιάκ Σλάλομ στοίχισε 37 εκατομμύρια, ήτοι… δέκα φορές περισσότερο από την αντίστοιχη λυόμενη εγκατάσταση που δημιούργησε το βρετανικό κράτος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Το έργο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας ήταν πρωτοποριακό. Αποτελούνταν από τη διαγωνιστική διαδρομή, μια δευτερεύουσα προπονητική διαδρομή και μια λίμνη προθέρμανσης φυσικής δομής που καταλάμβαναν έκταση 27.000 τετραγωνικών μέτρων. Η δε συνολική έκταση του χώρου ανερχόταν στα 288.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε – Καγιάκ Σλάλομ ήταν μοναδικό, μιας και χρησιμοποιούσε θαλασσινό νερό, και όχι γλυκό για την παροχή της πίστας, ενώ η χωρητικότητα ανερχόταν στις 7.600 θέσεις – αν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας διατέθηκαν οι 6.700. Τι έχει απομείνει σήμερα από όλο αυτό το έργο; Ένα κουφάρι για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε μια αξιοθαύμαστη εγκατάσταση, όπως προκύπτει από την αυτοψία του Newsbeast.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 2004 τέθηκε σε αχρηστία. Η πίστα έχει αποξηραθεί, σε διάφορα σημεία υπάρχουν γκράφιτι, οι κερκίδες έχουν χορταριάσει και τα μεταλλικά στηρίγματα των γιγαντιαίων οθονών που μετέδιδαν το άθλημα του κανόε – καγιάκ έχουν σκουριάσει.

Προς στιγμήν σχεδιαζόταν να μετατραπεί η εγκατάσταση σε υδάτινο πάρκο με νεροτσουλήθρες, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ καθώς υπήρξαν δικαστικές προσφυγές σε σχέση με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου καθώς επίσης και καθυστερήσεις που συνδέθηκαν με τον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Αυτή τη στιγμή πάντως, το υπό εξέλιξη έργο ανάπλασης της περιοχής του πάλαι ποτέ αεροδρομίου του Ελληνικού, περιλαμβάνει και την ανάπλαση του πρώην κωπηλατοδρομίου κανόε καγιάκ.

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ στο Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley Φαλήρου: Κατεστραμμένο, λεηλατημένο και χωρίς καμία φύλαξη