Υλικά

  • Για το κέικ
  • 125 γραμμάρια βούτυρο
  • 125 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας καρύδα τριμμένη
  • 1 βανίλια
  • 1 ανανά μεσαίου μεγέθους ή μια κονσέρβα ανανά 400 γραμμαρίων
  • Για την πραλίνα καραμέλα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 120 γραμμάρια γλυκόζη
  • 75 γραμμάρια βούτυρο
  • Bανίλια

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για το κέικ
Παίρνουμε τον ανανά, κόβουμε λίγο το κάτω μέρος και τον σταθεροποιούμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Κρατάμε τον ανανά με το ένα χέρι και αρχίζοντας από πάνω με ένα μαχαίρι,αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα.
Αφού τον καθαρίσουμε από τη φλούδα με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρούμε τα ενδιάμεσα καφέ στίγματα που έχουν μείνει από τη φλούδα και τη σάρκα του ανανά. Τέλος,κόβουμε τον ανανά σε φέτες 5-6 εκ. από τις οποίες αφαιρούμε το κέντρο που είναι ινώδες και σκληρό.

Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, αφήστε τις φέτες ανανά να στραγγίσουν καλά σε ένα τρυπητό.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με την ζάχαρη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις αφρατέψει το μείγμα και πάρει όγκο ρίχνουμε την καρύδα και τη βανίλια.

Ενώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν όλα μαζί για 2 λεπτά.
Παίρνουμε ένα ταψάκι 26 εκ. , στρώνουμε στη βάση μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φετούλες ανανά πάνω από τις οποίες ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο.

Το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά.

Για την πραλίνα καραμέλα
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρη καραμέλα χωρίς να καεί.
Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και φυλάμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε με πραλίνα καραμέλα και παγωτό κρέμα με γεύση κανέλα.

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά