Το κοτόπουλο είναι μία από τις πιο ευέλικτες πρωτεΐνες. Μπορείτε να το φάτε ψητό ή βραστό, σε μπουκιές, μεγαλύτερα κομμάτια ή και ολόκληρο. Μπορεί να είναι το κυρίως πιάτο ή να προστεθεί σε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς. Ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, από λαχανικά μέχρι φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Υπάρχουν, μάλιστα, τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω, ώστε θα μπορούσατε να τρώτε κοτόπουλο για κάθε γεύμα, κάθε μέρα, και πιθανότατα να έχετε μια διαφορετική εμπειρία κάθε φορά. Και για να το πετύχετε αυτό, εξηγεί το tastingtable.com, θα πρέπει να μάθετε τα παρακάτω έξυπνα κόλπα μαγειρέματος του κοτόπουλου, τα οποία υπόσχονται γεύση που απογειώνει.

Διατηρήστε το κοτόπουλό σας σε άλμη με αλατόνερο για να το κρατήσετε υγρό

Κατσαρόλα με κοτόπουλο

Ενώ το κοτόπουλο θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές πρωτεΐνες, η προσοχή στην έξυπνη διατροφή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε έλλειψη γεύσης. Όταν οι άνθρωποι προσέχουν τι τρώνε για οποιουσδήποτε λόγους υγείας, το πρώτο πράγμα που συχνά κόβεται είναι το αλάτι, επειδή το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ενώ το αλάτι, αποτελεί, επίσης, έναν πολύ καλό τρόπο για να κάνετε την εν λόγω πρωτεΐνη ακόμα πιο υγρή και τρυφερή. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντάτε συχνά συνταγές που περιλαμβάνουν ένα στάδιο αλατισμένης επεξεργασίας. Η άλμη είναι τόσο σημαντική επειδή είναι ένας εύκολος τρόπος να προσδώσετε γεύση στο κρέας, ενώ ταυτόχρονα το κρατάτε υγρό. Μια απλή άλμη σε αλατόνερο μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τρυφερού, ζουμερού κομματιού κοτόπουλου και ενός κομματιού που είναι τόσο στεγνό και σκληρό που δεν θα το δίνατε ούτε στο αγαπημένο σας τετράποδο.

Αλλά το σημαντικότερο με την άλμη είναι ότι μπορείτε να την κάνετε όσο απλή ή σύνθετη θέλετε. Σίγουρα, το αλάτι και το νερό θα δώσουν τη λύση σε περίπτωση ανάγκης, αλλά αν ρίξετε μερικά βότανα και μπαχαρικά θα δημιουργήσετε ένα δείπνο τόσο νόστιμο που θα ζητήσετε δεύτερο και τρίτο πιάτο.

Μαρινάρετε το κοτόπουλό σας με μια επανασφραγιζόμενη σακούλα

Μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σακουλάκια

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ εκπομπές μαγειρικής, θα έχετε πιθανώς δει τον σεφ να πασπαλίζει αλάτι και πιπέρι πάνω στις πρωτεΐνες του από μεγάλο ύψος. Αν και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο, υπάρχει περίπτωση να σας ξεφύγει κάποιο σημείο. Ένας καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι κάθε σπιθαμή του κοτόπουλου σας έχει καρυκευτεί είναι να βάλετε τα πάντα, από μπαχαρικά μέχρι σάλτσες, σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα και στη συνέχεια να προσθέσετε το κοτόπουλο. Μόλις μπουν όλα μέσα, σφραγίστε τη σακούλα και ανακινήστε την. 

Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε την πρωτεΐνη να ξεκουραστεί στην ίδια σακούλα. Αφήνοντας το κοτόπουλο βυθισμένο σε αυτά τα καρυκεύματα για μια ώρα ή ακόμα και μια μέρα (στο ψυγείο) εξασφαλίζετε ότι το κοτόπουλο θα έχει καλυφθεί τόσο στην επιφάνεια όσο θα έχει απορροφήσει και στο εσωτερικό του. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει το κοτόπουλο μέσα σε αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά, τόσο περισσότερο χρόνο θα εισχωρήσει το καρύκευμα μέσα στο κρέας. Με αυτόν τον τρόπο θα γευτείτε αυτές τις γεύσεις σε κάθε μπουκιά και όχι μόνο στην επιφάνεια.

Μαρινάρετε σε γιαούρτι για να γίνει πιο τρυφερό

Ωμό κοτόπουλο σε ταψί

Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική επιλογή όταν ψάχνετε έναν νόστιμο τρόπο για να μαρινάρετε το κοτόπουλο. Ενώ είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη για τη Δύση, στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το χρησιμοποιούν από πάντα για πρωινό, σε κουταλιές πάνω από πρωτεΐνες, σε σούπες, ποτά και μαρινάδες.

Στις μέρες μας, σε μια συνταγή για Chicken Tikka Masala ή για κεμπάπ κοτόπουλου με άρωμα Μέσης Ανατολής, θα παρατηρήσετε ότι ένα από τα πρώτα συστατικά είναι το γιαούρτι. Αυτό το γιαούρτι χρησιμοποιείται ως βάση για τη μαρινάδα του κοτόπουλου, επειδή προσθέτει γεύση, ενώ κάνει το κοτόπουλο εξαιρετικά τρυφερό. Αυτή η τρυφερότητα είναι άμεσο αποτέλεσμα της οξύτητας του γιαουρτιού. Το γαλακτικό οξύ διασπά τις ίνες της πρωτεΐνης, δίνοντάς της τη δυνατότητα να απορροφήσει περισσότερη υγρασία και έτσι να γίνει ένα πιο τρυφερό, ζουμερό κομμάτι κρέατος.