Υλικά

  • Για τα μάφινς
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 150 γραμμάρια μερέντα
  • 1/4 κούπα λικέρ  της αρεσκείας σας
  • 1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα ξινόγαλα
  • 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ
  • Για την επικάλυψη κρέμας
  • 1/4 φλιτζανιού βούτυρο μαλακό
  • 112 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια εσάνς
  • 4 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζουμε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψί για μάφινς. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά με μία σπάτουλα.
  2. Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο το μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα.
  3. Μετά προσθέτουμε τη μερέντα, το λικέρ ή  τον καφέ διαλυμένο σε νερό, και την βανίλια ή το κονιάκ – ρούμι. Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στο ταψάκι για μάφινς.
  4. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα μάφινς. Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του μάφινς που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.
  5. Αφήνουμε τα μάφινς στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρουμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Τα μάφινς μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.