Υλικά
- 3 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 1/4 κ. γλ. ζελατίνη σε σκόνη χωρίς άρωμα
- 3 κ. σ. νερό
- 1 κλωνάρι βανίλια, καθαρισμένο από τους σπόρους
- Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 3 κ. σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
- Βάλτε τη ζελατίνη σε ένα μπολ και ανακατέψτε με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε να δράσει για περίπου 5 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να πήξει.
- Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε τη ζελατίνη μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Κρατήστε την πανακότα στην κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρή. Μόλις κρυώσει, ανακατέψτε καλά πριν ρίξετε το μείγμα σε 6 έως 8 ατομικά ποτηράκια γλυκού.
- Τοποθετήστε την πανακότα στο ψυγείο, τουλάχιστον 3 ώρες έως όλη τη νύχτα.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα, φτιάξτε τη σάλτσα καραμέλας. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και βράστε το μείγμα χωρίς να ανακατεύετε μέχρι το σιρόπι να αποκτήσει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, περίπου 12 λεπτά.
- Όταν το σιρόπι ροδίσει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο σιρόπι εντελώς.
- Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε, το μείγμα θα φουσκώσει έντονα. Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα γάλακτος είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα για να μην σφίξει η σάλτσα καραμέλας.
- Μόλις σταθεροποιηθεί η πανακότα, καλύψτε με μια στρώση σάλτσας καραμέλας και σερβίρετε.