Υλικά

  • 3 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 1/4 κ. γλ. ζελατίνη σε σκόνη χωρίς άρωμα
  • 3 κ. σ. νερό
  • 1 κλωνάρι βανίλια, καθαρισμένο από τους σπόρους
  • Για τη σάλτσα καραμέλας:
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 3 κ. σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τη ζελατίνη σε ένα μπολ και ανακατέψτε με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήστε να δράσει για περίπου 5 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να πήξει.
  2. Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε τη ζελατίνη μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  4. Κρατήστε την πανακότα στην κατσαρόλα και αφήστε τη να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρή. Μόλις κρυώσει, ανακατέψτε καλά πριν ρίξετε το μείγμα σε 6 έως 8 ατομικά ποτηράκια γλυκού.
  5. Τοποθετήστε την πανακότα στο ψυγείο, τουλάχιστον 3 ώρες έως όλη τη νύχτα.
  6. Λίγο πριν το σερβίρισμα, φτιάξτε τη σάλτσα καραμέλας. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και βράστε το μείγμα χωρίς να ανακατεύετε μέχρι το σιρόπι να αποκτήσει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, περίπου 12 λεπτά.
  7. Όταν το σιρόπι ροδίσει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στο σιρόπι εντελώς.
  8. Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε, το μείγμα θα φουσκώσει έντονα. Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα γάλακτος είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα για να μην σφίξει η σάλτσα καραμέλας.
  9. Μόλις σταθεροποιηθεί η πανακότα, καλύψτε με μια στρώση σάλτσας καραμέλας και σερβίρετε.