Αλλαγές προβλέπει η ΑΑΔΕ για το έτος 2023, όπως προκύπτει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τόσο στην επιστροφή όσο και στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Την παράδοση των καθυστερήσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να τηρούν και φέτος οι φορολογούμενοι παρά το κίνητρο της άμεσης επιστροφής φόρου σε όσους έχουν πιστωτικό σημείωμα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί 405.205 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  1. Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  3. Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.

«Εξπρές» επιστροφές φόρου

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Αυτό προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.