Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 17% έναντι του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας την Δευτέρα μετά την απόφαση σοκ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθαιρέσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγκμπάλ, προκαλώντας… σοκ και δέος στην τουρκική οικονομία.

«Μιλάμε για μια παντελώς ανόητη απόφαση εκ μέρους του Ερντογάν και οι διεθνείς χρηματαγορές, όπως είναι λογικό, θα αντιδράσουν σε επικριτικό τρόπο απέναντι σε αυτό», αναφέρει ο Τίμοθι Ας της Bluebay Asset Management, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι», σημειώνει το CNBC.

Η απόφαση της καθαίρεσης του Αγκμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Αναμένω μαζική παρέμβαση των κρατικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Ας, επισημαίνοντας: «Ο νέος διοικητής θα εξαρτάται από τα αποθεματικά που του άφησε ο προκάτοχός του»

Η λίρα είχε ενισχυθεί υπό την εποπτεία του Αγκμπάλ καθώς ο ίδιος είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η απότομη απομάκρυνσή του έρχεται μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης την Πέμπτη, διπλάσια από ό, τι αναμενόταν σε έρευνα του Bloomberg, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Ο Ερντογάν έπληξε την κεντρική τράπεζα με παρεμβάσεις που έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Οι αγορές ήταν πρόθυμες να δώσουν στον Αγκμπαλ μια ευκαιρία, ο διάδοχός του θα δυσκολευτεί να οικοδομήσει ξανά αυτήν την εμπιστοσύνη», καταλήγει με νόημα το Bloomberg Economics, συμπληρώνοντας ότι τους τελευταίους 20 μήνες αυτή είναι η 4η αλλαγή προέδρου της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κι όλες έχουν την υπογραφή του Ερντογάν.