Διέρρευσαν τα ποσά που θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη-μέλη ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την επέλαση του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ η Ελλάδα θα πάρει σε μορφή επιχορηγήσεων 22,5 δισ. ευρώ και άλλα 9,4 δισ. σε μορφή δανείου.

Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Bloomberg: 22,5 δισ. στην Ελλάδα

Πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (500 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια) προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας των κρατών – μελών της ΕΕ που θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ. Περίπου 22,5 δισεκατομμύρια αναλογούν στην Ελλάδα από επιδοτήσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Από το συνολικό ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη με την μορφή επιδοτήσεων και 250 θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ως δάνεια, σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές. Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια , η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρότασης», αναφέρει το Bloomberg.