Θετική, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η προοπτική ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι σταθερά ανοδική και δεν παρεκκλίνει από τους στόχους του οικονομικού επιτελείου.

Το 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013, επισημαίνεται και προστίθεται ότι το δημόσιο χρέος το 2013 αντιστοιχούσε στο 70,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 μειώθηκε στο 67,5%. Ο όγκος εισαγωγών/εξαγωγών αντιστοιχεί στο 58% του ΑΕΠ, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η εγχώρια παραγωγή αυξάνεται και βελτιώνεται η ποιότητα.

Η απασχόληση είναι ένας άλλος σημαντικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης και διεθνή οικονομικά ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν ανακοινώσει ότι η Αλβανία κατέγραψε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Εξάλλου, στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι η προσέλκυση και υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς η χώρα διαθέτει πολλά ανεξερεύνητα «πεδία» ιδίως στον τομέα των φυσικών πόρων, υπογραμμίζεται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.