Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στο Δουβλίνο πως η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί μια «μαζική άφιξη» εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξαιτίας του Brexit.

«Έχει κρίσιμη σημασία να πράξουμε ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα, σε όρους κανονιστικών ρυθμίσεων και επιτήρησης, για τη μαζική άφιξη επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου που τελικά θα φύγουν από το μέρος στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή με προορισμό την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιρλανδία», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της με την ευκαιρία ενός συνεδρίου με θέμα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτές οι δηλώσεις της Λαγκάρντ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιρλανδία, γίνονται την ώρα που επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράζουν όλο και περισσότερους φόβους για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα οδηγούσε σε ένα διαζύγιο χωρίς συναίνεση και θα έθετε υπό αμφισβήτηση οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλές εμβληματικές τράπεζες του Σίτι έχουν προειδοποιήσει πως θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας που τις συνοδεύουν, παρόλο που ο τόνος που χρησιμοποιούν τα στελέχη τους μοιάζει τελευταία λιγότερο καταστροφολογικός.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως 10.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μπορεί να μεταφερθούν αλλού την πρώτη ημέρα του Brexit.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie, οι μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη μειώσει την επένδυσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 800 επικεφαλής επιχειρήσεων, οι οποίοι ερωτήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία.