Με κάθε επισημότητα μπήκαν σήμερα οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και να γιγαντώσει, μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης, το ρόλο που θα παίξει η χώρα μας.

Το έργο αναπτύσσεται και υλοποιείται από την εταιρεία GASTRADE και είναι κομβικής σημασίας καθώς πρόκειται να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο:

Live | Με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov στην τελετή υπογραφής για τη βουλγαρική συμμετοχή στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, August 24, 2020

Μητσοτάκης: Η επένδυση αυτή θα μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης στο Ζάππειο Μέγαρο. «Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Μπόϊκο Μπορίσοφ: Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.