Τι αλλάζει στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Τι επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:36
22/09/2019
Τι αλλάζει στις εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
4
loading

Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, με εξαιρετικά πιθανή την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», στο... μικροσκόπιο έχουν μπει όλα τα δεδομένα από την τριετή εφαρμογή του καθεστώτος που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αρχικά του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Ειδικοί και κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για ένα ισχύον σύστημα που φαίνεται να ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να αναμένονται μετά τη δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως στην προκρούστεια κλίνη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, η ενοποίηση όλων των Ταμείων, το ύψος, ο υπολογισμός και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως «η εικόνα του Ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει».

Προσδιορίζοντας τις «περιοχές» των επερχόμενων παρεμβάσεων, αναφέρθηκε στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στο θέμα της μετατροπής, όπως είπε, του Ασφαλιστικού σε φορολογικό. «Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν συνολικά, όταν βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Βρούτσης.

* Λεπτομέρειες στο «Έθνος της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Mk_xr

  Πάλι τα ίδια οι μισθωτοί τα αιώνια κορόιδα με ΙΚΑ 40 %. Τους είπε κανεις ότι όσοι μισθωτοί μπορούνε θα γίνουν πάλι ελεύθεροι εππαγγελματιες και θα μεγαλώνουν οι τρύπες?(μπλοκακι ).

 2. avatar Τί έχουν να πουν τώρα

  Ναι θα κοιτάξει τους εργαζόμενους και τους αγρότες αυτό Με τόν Τοτό το ξέρετε η ανάπτυξη έρχεται με Μαρινάκη Βαρδινογιάννη Λάτση και ΣΕΒ ότι του πουν κανει και προεκλογικά δεν τό έκρυβε

 3. avatar Και αν οι αποφάσεις του στε βγουν σε 4-5 χρόνια?

  Ποιος τους βιάζει αυτούς και τι κίνητρα έχουν να τελειωνουνΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με μια απόφαση.Αν δεν φτιάξετε το δικαστικό σύστημα με ηλεκτρονικά έγγραφα παντού,ποινές και κίνητρα για ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ δεν θάλλαξει απολύτως τίποτα! Μια τρύπα στο νερό!
  Οι εισφορές πρεπει να ελαττωθούν χθες!!

 4. avatar Καλά, κανονίστε την πορεία σας

  Έτσι και δεν μειώσετε τις εισφορές και τον ΕΦΚΑ των ελευθεροεπαγγελματιών θα ψάχνετε κι εσείς σαν τον Τσίπρα ψηφοφόρους στα χοτ σποτς!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει