Φόβους για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στη χώρα μας προκαλεί η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και το άλμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση στην τιμή της βενζίνης από την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Ο Γιώργος Ασματογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 4-5% που μεταφράζεται σε 6 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων ο μέσος όρος της αμόλυβδης σε όλη τη χώρα είναι στο 1 ευρώ και 58 λεπτά το λίτρο.

Η απότομη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τα νοικοκυριά καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. «Υπολογίζαμε ότι θα έβγαινε στο 1 ευρώ το λίτρο την εναρκτήρια περίοδο. Τώρα με τις αυξήσεις αυτές δεν ξέρουμε και αν φτάσει στο 1,20. Θα είναι πολύ ακριβό» εκτίμησε ο κ. Ασματογλου.

Την ίδια ώρα, την ελπίδα του η αναταραχή με τις τιμές του πετρελαίου «να μείνει μόνο στο χρηματιστήριο η ώστε να μην αποτυπωθεί στην αντλία» εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης στη σκιά της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου τη Δευτέρα λόγω της νέας κρίσης στον Κόλπο.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στη βενζίνη)».

Παρόλα αυτά επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός λέγοντας ότι «είναι παρακινδυνευμένο να πούμε αν τελικά θα υπάρξει αύξηση. Τόνισε, τέλος, ότι «δεν μπορεί επειδή υπάρχει η πληροφορία κάποιος να ακριβύνει από σήμερα. Θα τον αποβάλει η αγορά».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε επίσης χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ. Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε, σε ερώτηση για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Στο τραπέζι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις τιμές στην αγορά των καυσίμων και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου ενώ παράλληλα αναζητείται τρόπος πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 ώστε να δοθεί άμεση ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Οι σκέψεις αύξησης του επιδόματος υπάρχουν αλλά δεν αποκλείεται να λάβουν διαστάσεις επιτακτικής ανάγκης μετά τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία. Ήδη, πηγές της αγοράς καυσίμων πριν την κρίση στο Ριάντ , εκτιμούσαν ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο ενώ από σήμερα αναμένονται ανατιμήσεις σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.