Focus: Οι ναζί κατέστρεψαν εντελώς την οικονομία της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της κατοχής προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε 1.700 τοποθεσίες, ενώ περισσότερα από 100 χωριά ισοπεδώθηκαν πλήρως


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:05
12/09/2019
Focus: Οι ναζί κατέστρεψαν εντελώς την οικονομία της Ελλάδας
12
loading

Στην οικονομία της Ελλάδας και πώς εκείνη καταστράφηκε εντελώς λόγω της γερμανικής κατοχής αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Focus.

«Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται σε εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από οικονομική άποψη.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι λίγες άλλες χώρες υπέφεραν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία. Και ενώ η επίγνωση για τα βάσανα των Πολωνών στη Γερμανία σίγουρα υπάρχει στη χώρα μας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο τι διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων η Βέρμαχτ και τα SS.

Τώρα, η πολωνική και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να συνεργαστούν ώστε από κοινού να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις ζημίες που υπέστησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Στην Πολωνία, το ποσόν υπολογίζεται ανεπίσημα σε 850 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες παρουσίασαν το καλοκαίρι στη γερμανική κυβέρνηση έναν λογαριασμό ύψους 290 δισ. ευρώ.

Στις 6 Απριλίου 1941 άρχισε η γερμανική κατοχή της Ελλάδας, μόλις τριάμισι χρόνια αργότερα, τα γερμανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μαίνονταν κατά των πολιτών και των υποδομών της χώρας. 91.000 Έλληνες ήταν τα θύματα σφαγών ή άλλων μέτρων καταστολής και καταπίεσης, 59.000 Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα και δολοφονήθηκαν εκεί. Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα. Πέθανε δηλαδή κάθε 20ος Έλληνας, 70.000 από αυτούς μόνο το χειμώνα του 1941/42.

Συνολικά, βαραίνουν τη συνείδηση των Γερμανών περίπου 330.000 Έλληνες, δηλαδή το 4,8% του πληθυσμού. Το 30% του πληθυσμού ήταν μετά το τέλος της κατοχής ανάπηρο ή ασθενούσε χρόνια.

Εκτός από τις τρομερές ανθρώπινες απώλειες, η χώρα υπέστη επίσης σοβαρές ζημίες στην οικονομία και τις υποδομές της, λόγω των συστηματικών λεηλασιών και των καταστροφών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταστράφηκε εξαιτίας των πολύ μεγάλων αναγκαστικών δανείων, ύψους 476 δισ. μάρκων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε το γερμανικό καθεστώς κατοχής.

Το εξωτερικό εμπόριο κατέρρευσε πλήρως, λόγω της κατάσχεσης του ελληνικού εμπορικού στόλου, εξίσου με το εγχώριο εμπόριο αφού οι Γερμανοί χώρισαν τη χώρα σε τρεις ζώνες κατοχής με απροσπέλαστα σύνορα για τον πληθυσμό και ανέθεσαν τις δύο στους συμμάχους τους, Ιταλία και Βουλγαρία (και οι δύο χώρες κατέβαλαν ήδη αποζημιώσεις στην Ελλάδα πριν από δεκαετίες).

Σύμφωνα με τον ιστορικό Κάρλ Χάιντς Ροτ, συν-συγγραφέα του βιβλίου «Οι οφειλές των επανορθώσεων - Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής τεράστιες καταστροφές σε 1.700 τοποθεσίες, ενώ περισσότερα από 100 χωριά ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το 90% του κατοικήσιμου χώρου καταστράφηκε, με αποτέλεσμα 640.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Σε ολόκληρη τη χώρα, το ποσοστό της καταστροφής ανήλθε περίπου στο 25%.

Ιδιαίτερα δυσμενής έγινε για τους Έλληνες η κατάσταση, όταν οι Γερμανοί έπρεπε τελικά να αποσυρθούν από τη χώρα εξαιτίας της στρατιωτικής πίεσης των συμμάχων - με τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές. Έδρασαν με βάση την αρχή της καμένης γης, σύμφωνα με την οποία εμποδίστηκε να πέσουν στα χέρια του αντιπάλου ανέπαφες οι υποδομές και να χρησιμοποιηθούν από αυτούς.

Έτσι, το 100% των σηράγγων, σχεδόν όλες οι οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες, τα περισσότερα από τα μεγάλα ορυχεία και το 80% όλων των σιδηροδρομικών οχημάτων καταστράφηκαν. Οι μηχανές τους, είτε καταστράφηκαν είτε τις πήραν μαζί τους.

Σχεδόν όλα τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων χωρών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είτε καταστράφηκαν εντελώς, είτε σε μεγάλο βαθμό. Ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ, ο οποίος παραθέτει αυτά τα στοιχεία, βρήκε κατά τις έρευνές του την αναφορά ενός τάγματος πρωτοπόρων που συμμετείχε, στην οποία ο συγγραφέας σημείωνε με υπερηφάνεια ότι η καταστροφή ήταν τόσο πλήρης, ώστε αυτά τα λιμάνια θα παραμείνουν μπλοκαρισμένα για δεκαετίες.

Τέλος, καταστράφηκε και ολόκληρο το τηλεφωνικό και τηλεγραφικό δίκτυο της χώρας…».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar passman

  μονο αληθειες εγραψα
  αληθεια και για την εκποιηση παραχωρηση των κρατικων υποδομων ονομαστικα
  αληθεια για τα λαυρεωτικα του 1870 και τα χρηματιστηριακα του 1999
  αληθεια οτι ο ελβετος του μαουνιερη εχει ηδη συμφωνησει δανειο πολυτραπεζικο με επιτοκιο γυρω στο 2% ,να μη φερει λεφτα δηλαδη αλλα να\'\'\' επενδυσει\'\'\' με τα λεφτα της φορολογιας των ραγιαδων για τη διασωση των \'\'\'τραπεζων\'\'\'
  αληθεια οτι τα επιτοκια του ευρω γινονται αρνητικα και θα πληρωνεις εσυ τη τραπεζα να στα φυλαει
  το μονο που δεν ξερεις ειναι το ομολογο που θα κυκλοφορησει ο ελβετος προισταμενος του δρακουλη πριν το καλοκαιρι του 20
  δεν εβρισα
  δεν εδωσα ονοματα των απατεωνων
  με εκοψες κατα τους κανονες της χουντας του 1966 επαυξημενους επικαιροποιημενους απο την υφισταμενη χουνταρα του δρακουλη
  τιμη σου και καμαρι σου

 2. avatar PANKO

  Μη βρίζετε...
  Στεναχωριούνται οι γερμανοτσολιάδων απόγονοι του φόρουμ..

 3. avatar Ilias Chrissochoidis

  Οι χάρτες και τα διαγράμματα της ομάδας Δοξιάδη είναι ελεύθερα διαθέσιμα εδώ:
  http://web.stanford.edu/~ichriss/GR-WWII.htm

  1. avatar Μ.

   Επίσης στην εθνική βιβλιοθήκη υπαρχει η έκθεση απογραφής των ζημιών απο τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη που υπήρξε υπουργός ανασυγκρότησης της χώρας το 1947.
   «έκθεση Δοξιάδη», η οποία σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υπό τον τίτλο «Θυσίες της Ελλάδος: Αιτήματα και επανορθώσεις στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο» (Αθήναι, Υπουργείον Ανοικοδομήσεως, 1947).

 4. avatar καλτσοκλάτς παραπλουτς

  ναι ...ναι
  ξερω.... ξερω..
  οι ουνοι..οι του οθωνα του ράιχ κλπ
  μαστα
  για το λαυρεωτικο μπαμ επι κουμουνδουρου- δεληγιωργη μολις το 1870 εχεις ακουσει τιποτις;
  για το χρηματηστηριακο μπραφ του 1999 και εκτοτε επι θρουμπα εκ κατακόλου εχεις διαβασει κατι;
  κατι χοφτιφ, φραπορτ, ντόιτσε -τελεκομ , κοσκο, ferrovie λαμδα (ενος ελβετου γιου του μαουνιέρη) σουεζ,κλπ προσεχως ,που σουχουν παρει τραινα λιμανια αεροδρομια φως(προσεχως) νερο τηλεφωνο ολο το οικοπεδο του ελληνικου- αεροδρομιο για πενταροδεκαρες εχεις υποψη;;
  λεγεται μαλιστα οτι ο γιος του μαουνιερη και προισταμενος δρακουλη δε θα βαλλει δραχμη
  δε θα φερει ευρω τσακιστο
  θα τον χρηματοδοτησουν οι χρεοκοπημενες αναδιαρθρωμενες με φορους ραγιαδων \'\'\'\'\'\'\'ελληνικες\'\'\'\'\'\' συμμοριοτραπεζες και θα εκδωσει και ομολογο που θα αγορασουν οι ραγιαδες κατα τα λαυρεωτικα του 1870 και μετα το σχετικο προμο- μασαζ απο τα βοθροκαναλα και τις συμμοριοτραπεζες
  Ηδη αρχισαν τα τηλεφωνα....
  κυριε λακη , να μωρε απο τον δεκεμβρη του 2019 τα επιτοκια θαναι αρνητικα , δηλαδη αντι για ψιχουλα επιτοκιο θα μας δινεις 1% να στα τυριαζουμε(φυλαμε)
  αλλα σουχουμε κατι καλο προσεχως .... κατι γιαυτους που αγαπαμε .... με γκαραντι 4% το χρονο...
  μπηστ αν καταλαβες σουδωσα πληροφορια ζεματιστη...
  οσο για το 3ο ραιχ νο προμπλέμο
  τωρα που ανεβηκε στο θρονο το βαμπιρ το γερμανοθρεμενο το θεμα της αποζημιωσης των ραγιαδων ειναι θεμα ημερων , μη πω ωρων.
  το τσιπρογκαρσον ειχε αλλα θεματα εκανε μακεδονικη φασινα η δουλαρα

 5. avatar pliman >>> pliman …

  Υ.Γ Εσωκλειω γραμματοσημα...

 6. avatar 1+1

  Γιαυτο και εμεις δεν θα πληρωσουμε ουτε ενα Ευρω απο τα 365 δις
  του χρεους, που εχουμε στους Γερμαναράδες και στους αλλους Ευρωπαιους , που αν θελουν μπορουν να τα ζητησουν τα χρωστουμενα απο την Γερμανία ..Εδώ τα κομματα μας καί μπράβο και μαγκιά τους , δεν εδωσαν ουτε το μισο Δις € , στις τραπεζες που χρωσταγαν και υπαρχουν καποιοι αφελείς που τωρα πιστευουν, οτι θα πληρωσουμε στους ξένους αυτό το τεραστιο επαχθές χρέος , που μας αναγκασαν μέ το ζόρι να παρουμε...!!

  1. avatar Νικο-Λαος

   Συμφωνώ μαζί σου,μονο να κανω μια μικρη διορθωση εκει που γραφεις \"Εδώ τα κομματα μας καί μπράβο και μαγκιά τους , δεν εδωσαν ουτε το μισο Δις € , στις τραπεζες που χρωσταγαν και υπαρχουν καποιοι αφελείς.....\" .Τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. Οι αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζων την τελευταια 7ετία, ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΤΩΧΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ. Μην το ξεχνατε αυτο. Απλα, τα κομματα κανουν κηδειες με ξενα κολυβα.

   1. avatar 1+1

    Αγαπητοι πλακα κανω για να περνα η ωρα ,μιας και ειμαι συνταξιουχος και δεν τα γραφω στά σοβαρα και τα χρεη τους τα σοβαρά κρατη με εντιμους πολιτικους οφειλουν να τα πληρωνουν. !!

  2. avatar προσγειωσου…..

   για το οτα δεν πηραμε αποζημιωσεις φταιμε εμεις.......για τα δανεικα φταιμε εμεις.......για την ατιμωρησια κλεφταρματολων...εμεις,,,,,,,,,και μαλιστα ολα τα κομματα ......εχουν μεριδιο ευθυνης

   1. avatar Ase re

    Για τους Πολωνούς που λήστεψαν 600δις φταίμε εμείς;;;;;;; Για τη διαφθορά Dieselgate φταίμε εμείς;;; Για την deutche bank φταίμε εμείς;;Κάποιοι από τους κυβερνώντες μας φταίνε και αυτοί και οι Γερμανοί για τις μίζες στα υποβρύχια, στα νοσοκομεία, στα ηλεκτρονικά. Τη ληστεία της κατοχής όμως την πλήρωσε όλους ο λαός γι\'αυτό και τις κατοχικές αποζημιώσεις έπρεπε να τις δώσουν όλες και μετά να πληρώσουμε τα δάνεια.

 7. avatar Billy the kid1

  Γουρούνια Γερμανοί.........το παίζετε και άρχοντες.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει