Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε το βράδυ της Τρίτης ως αρχαιολογικό χώρο έκταση 280 – 300 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 15 υπέρ και μίας κατά.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων.

Η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Η έκταση των 280 – 300 στρεμμάτων δεν είναι ενιαία αλλά πρόκειται για επιμέρους τμήματα διάσπαρτα στο χώρο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα από την έκταση αυτή βρίσκεται στην περιοχή του τραμ, όπου οι επενδυτές σχεδίαζαν σύμφωνα με το πλάνο που είχαν εκπονήσει τη δημιουργία ζώνης οικιστικής ανάπτυξης και εμπορικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα η περιοχή που εισηγούνται τα μέλη του ΚΑΣ να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της έκτασης, κοντά στο αμαξοστάσιο του τραμ και στον σταθμό του Μετρό της Αργυρούπολης επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, σε σημεία που ο επενδυτής σχεδιάζει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο και πολυτελείς κατοικίες.

Ενα άλλο τμήμα της έκτασης που χαρακτηρίζει το ΚΑΣ ως αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο λόφο Χασάνι, όπου σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών θα ανεγείρονταν πολυτελείς κατοικίες.

Επίσης κηρύχθηκαν ακόμη 1.600 στρέμματα επιπλέον ως αρχαιολογικός χώρος εκτός της επένδυσης σε περιοχές που αφορούν τους όμορους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

 

 

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν πάντως την ικανοποίησή τους, λέγοντας ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τον λόφο Χασάνι υπήρξε μεγάλη διαφωνία κατά τη συνεδρίαση. Μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν να μην μπει όλος ο λόφος στην αρχαιολογική ζώνη.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.