Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής

«Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:07
17/05/2017
Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής
5
loading

Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE θα βοηθήσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2018, δεν αποτελεί όμως πανάκεια, αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που δημοσιεύει το Ρolitico και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα στη φάση αυτή συνδέεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται στην αρχική συμφωνία. Κατά συνέπεια η αποχώρηση του θα δημιουργούσε πρόβλημα σε συγκεκριμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί στα κοινοβούλια τους για τη συμμετοχή του Ταμείου. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την «μάλλον απίθανη περίπτωση» θα βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, η χώρα έχει υλοποιήσει ότι έχουν ζητήσει οι δανειστές και επομένως τώρα «η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο». Συνακόλουθα όπως αναφέρει για να διασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πορεία της χώρας, απαιτείται από τους δανειστές να αποσαφηνίσουν τους όρους ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και να περιορίσουν τους στόχους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την μετά το 2018 περίοδο. Από την πλευρά της η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε όπως αναφέρει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για λαϊκισμούς.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πεπεισμένος για την ικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η «προσέγγιση της Κυβέρνησης έχει αλλάξει από το 2015 τουλάχιστον στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Παραταύτα απαιτείται να οικοιοποιηθεί περισσότερο το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Παραμένω ωστόσο αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε τραχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Όμως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την Ελλάδα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ´Ιο

  Ένας απο τους μεγιστάνες της καταστροφής της Χώρας ήσουν εσυ .

 2. avatar Εσενα να δουμε

  Ποτε θα σε παρει η μπαλα ; . . . . . . . . . . . . .

 3. avatar Μαθήματα σε χαζο συριζαίους και στα πρόβατα τους.

  1. ΔΝΤ μένει τυπικά χωρίς λεφτά μέχρι τις Γερμανικές εκλογές με υποσχετικές αορίστου για το χρέος. 2.Γερμανικές εκλογές και τα το πιθανότερο Μέρκελ ξανα. 3. Έξοδος του ΔΝΤ και εξαγορά των δανείων του απο ESM με ταυτόχρονα θάψιμο για πάντα κάθε συζήτησης για ελάφρυνση χρέους. 4. Κλάψα απο τον πίθηκα πινόκιο ότι "μας κοροδευουν" και θα "διαπραγματευτή". 5.Εκλογές.

 4. avatar Στούρνος

  Φέρε την καταστροφή, 3λ3ινέ τύπε

  1. avatar Αλ.Τσίμπλας

   Τον πρόλαβα εγώ φρούλη....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει