«Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική», τονίζουν ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ, Χρίστος Δήμας και ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση:

«1ον. Το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην “εσωτερική στάση πληρωμών”, στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο ενισχυμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλα αυτά υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους.

2ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες από τον στόχο, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

3ον. Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων.

Κυρίως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία (μείον 22%!!!) και ο Φ.Π.Α.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α. που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέβαλε μέσα στο 2015.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη δημοσιονομική σταθερότητα με τις ακολουθούμενες από την Κυβέρνηση της Αριστεράς τακτικές και πολιτικές υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Απαιτείται, άμεσα, αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών».