Έντονο είναι το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση μέσω των δράσεων «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», στο πλαίσιο της δέσμης «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», καθώς σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν έως και τις 14 Ιουλίου είχαν υποβληθεί συνολικά 6.753 αιτήσεις.

Πράσινη Παραγωγική Επένδυση

Ο συνολικός αριθμός αιτήσεων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί για την εν λόγω δράση ανέρχεται σε 5.319, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 807 εκατ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 376,6 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), έχουν υποβληθεί 3.941 αιτήσεις χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη 271,5 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 312 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των Περιφερειών Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 1.378 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 105 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι €88 εκατ. και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιφερειών.

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού για την κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών, προσαυξημένου κατά 20%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται στη δράση αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr).

Πράσινος μετασχηματισμός

Αντίστοιχα, για τη δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ», μέχρι 14/07/2023 είχαν υποβληθεί 1.434 αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 772 εκατ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη σχεδόν 326,69 εκατ.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), έχουν υποβληθεί 1.100 αιτήσεις χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη σχεδόν 272,8 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 234 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η δημόσια δαπάνη αιτήσεων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1407/2013 (de minimis) για την ανωτέρω κατηγορία περιφερειών ανέρχεται σε 116,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη για το συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται σε 117 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η δημόσια δαπάνη αιτήσεων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 ανέρχεται σε 156,5 εκατ. ευρώ ενώ η δημόσια δαπάνη για το συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται σε 117 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία Περιφερειών.

Στην κατηγορία των Περιφερειών Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 334 αιτήσεις χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη 80 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιφερειών.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.