Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά παρουσιάστηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2022 από το Your Directors Club (YDC) τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για 2η συνεχή χρονιά με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των Ελλήνων CEOs και των Διευθυντών σχετικά με την ηγεσία στην χώρα μας, καθώς και την εξέλιξη των απόψεων αυτών μέσα στον χρόνο. Τα αποτελέσματα  στηρίχθηκαν στις απαντήσεις περισσότερων από 100 μελών των δύο οργανισμών (60 Διευθυντών και 42 CEOs), ρίχνοντας φως στις ευκαιρίες που αναμένονται τους επόμενους μήνες, αλλά και στους προβληματισμούς για τις προκλήσεις που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από την κα Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Your Directors Club και του CEO Clubs Greece, και συνοδεύτηκαν από διάλογο μεταξύ δύο πάνελ που εκπροσωπούσαν τους CEOs και τους Διευθυντές αντίστοιχα. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ιωάννης Τσίληρας, Customer Experience Transformation & Data Strategy Director στον ΟΤΕ. Το πάνελ των Διευθυντών αποτελείτο από τον κ. Χριστόφορο Βούλγαρη (Distribution Sales Director, Schneider Electric), την κα Ozge Okay (CFO, Volvo Hellas), και την κα Χαρά Βασιλειάδου (Commercial Director, CENSUS Labs), ενώ αυτό των CEOs από την κα Έλενα Αθανασούλα (Vice President, Stirixis Group), τον κ. Αλέξανδρο Πατεράκη (Deputy CEO & Executive Board Member PPC SA), και τον κ. Αθανάσιο Στράτο (CEO, Cosmote e-Value). Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με σύντομο σχολιασμό από τον διεθνούς φήμης ομιλητή και Transformational Specialist κ. Hendre Coetzee, ο οποίος συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνας με τις απόψεις που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ, και τόνισε τη σημασία του ρόλου οργανισμών σαν το CEO Clubs και το YDC που καλλιεργούν τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι την ανεύρεση βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, η σημαντική πλειοψηφία και των δύο πλευρών είναι αισιόδοξη για την πορεία της εταιρίας τους τον επόμενο χρόνο, αίσθημα που αντανακλά κατά κύριο λόγο τον δυναμισμό που ακολούθησε την πανδημία και την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης των δύο τελευταίων χρόνων. Η επίδραση, όμως, της πρόσφατης γεωπολιτικής αστάθειας, του πληθωρισμού και της γενικότερης ύφεσης που αναμένεται – και ήδη παρατηρείται – στις διεθνείς αγορές, είναι εμφανής, με πολλούς CEOs να δηλώνουν λιγότεροι αισιόδοξοι σε σχέση με πέρσι, και τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι οι νέοι αυτοί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά τις αντοχές και τις ικανότητες των Ελληνικών επιχειρήσεων. 

Παρά τους προβληματισμούς, τόσο οι CEOs όσο και οι Διευθυντές συμφωνούν ότι για να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο μέλλον απαιτούνται επενδύσεις, τις οποίες και αναμένεται να πραγματοποιήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εστιάζοντας κυρίως στο ψηφιακό επιχειρείν, στη βελτιστοποίηση ελέγχου του κόστος λειτουργίας, στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, και στην παραγωγικότητα των υβριδικών, πλέον, μοντέλων λειτουργίας που καλούνται οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν. 

Η ανεύρεση του κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού εξακολουθεί να θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εταιρίες τα προσεχή έτη. Οι CEOs όμως εστιάζουν την προσοχή τους πρωτίστως στην προσέλκυση νέου δυναμικού, ενώ οι Διευθυντές θεωρούν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων ατόμων σε έναν οργανισμό. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι CEOs, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσων και διαρθρωτικών αλλαγών στο ευρύτερο επιχειρείν, συμπεριλαμβανομένου και του metaverse που δημιουργεί μία παράλληλη, ψηφιακή οικονομία, αναζητούν άτομα με νέες ιδέες, έτοιμα να εξετάσουν τις όποιες προκλήσεις μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα και έναν ανανεωμένο τρόπο σκέψης που, πιθανώς, τα στελέχη που ήδη έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα και modus operandi μίας εταιρίας δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν. Για τον ίδιο λόγο, οι CEOs δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε σχέση με τους Διευθυντές στην καλλιέργεια συνεργασιών και συνεργιών ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους και πέρα από τα σύνορα της τοπικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα διευκολύνουν την ανεύρεση των πολυπόθητων λύσεων στο μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, οι απόψεις των δύο πλευρών συμβαδίζουν σε πολλά σημεία, και οι όποιες διαφορές είναι αναμενόμενες, καθώς οι CEOs καλούνται να αναπτύξουν τη στρατηγική που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη της εταιρίας τους μακροπρόθεσμα, ενώ αντίθετα, οι Διευθυντές, βάσει της φύσεως των αρμοδιοτήτων τους, καλούνται να βρουν λύσεις στα άμεσα προβλήματα της ομάδας τους και του οργανισμού τους.

Από την άλλη πλευρά, και παρά την υπόσχεση για ανάπτυξη και επενδύσεις στο προσεχές μέλλον, η έρευνα αποτύπωσε μία συντηρητική και παραδοσιακή νοοτροπία η οποία εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση μίας ακόμα κρίσης παρά στον προοδευτικό μετασχηματισμό (transformation) των Ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι, θεματικές όπως η εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint) της κάθε εταιρίας, οι ESG παράγοντες ή η διαφορετικότητα μέσα σε μία ομάδα δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες. Αντίστοιχα, έκπληξη προκάλεσαν η αντιμετώπιση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της δημιουργικής ικανότητας ως ήσσονος σημασίας χαρακτηριστικών που αναζητούνται στο ανθρώπινο δυναμικό μίας εταιρίας, καθώς και η χαμηλή προτεραιότητα που δίδεται στη διαχείριση των επαγγελματικών προσδοκιών των μελών του δυναμικού αυτού.

«Για άλλη μία φορά, τα μέλη μας, τόσο του Your Directors Club όσο και του CEO Clubs Greece, μας ενέπνευσαν, καθώς με τις απόψεις τους και την περαιτέρω συζήτηση κάλεσαν τους CEOs και τους Διευθυντές της χώρας μας να αναρωτηθούν για την στρατηγική τους και να εξετάσουν τα θέματα που τους απασχολούν από μία άλλη οπτική γωνία,» σημείωσε η κα Γεωργία Καρτσάνη στο τέλος της εκδήλωσης. «Με τη σειρά μας, ως YDC, δεσμευόμαστε να επαναλαμβάνουμε την έρευνα ετησίως ώστε, συγκρίνοντας τις απαντήσεις σε βάθος χρόνου, να μπορούμε να εξάγουμε καλύτερα συμπεράσματα σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό της ηγεσίας στην Ελλάδα σήμερα. Κυρίως όμως δεσμευόμαστε να κρατάμε ανοιχτό τον δρόμο για παρόμοιες εποικοδομητικές συζητήσεις και μοναδικές συγκριτικές αναλύσεις μεταξύ εκπροσώπων της ηγεσίας και της διοίκησης των Ελληνικών εταιριών, φέρνοντας τις δύο πλευρές πιο κοντά, διευκολύνοντας την κατανόηση των προβληματισμών και των προσδοκιών τους, και θέτοντας τη βάση για πιο αγαστή συνεργασία στο μέλλον».

Το Your Directors Club υποστηρίζουν οι: ALD Automotive (Strategic Partner), Fedex, Mikel, Theofylaktos (Diamond Partners), Pressious Arvanitidis, InfoQuest, Schneider Electric (Golden Partners), Census Labs, AGT Engineering & Services Group (Silver Partners), SARGIA Partners (Coaching Partners), GEP (H&S Partner), Boussias, Euro2day (Media Partners)

Σχετικά με το Your Directors Club: Το Your Directors Club, μία διακεκριμένη κοινότητα υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών και νέων επιχειρηματιών, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από τη Γεωργία Καρτσάνη, Iδρυτή και Πρόεδρο του CEO Clubs Greece, με την πεποίθηση ότι μαθαίνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσω της συνύπαρξης και δικτύωσης με ισότιμα και ισόβαθμα στελέχη, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές, αξίες και όραμα μαζί μας.

Το Your Directors Club παρέχει στους Business Directors στην Ελλάδα μια μοναδική πλατφόρμα μάθησης και δικτύωσης που τους δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν υψηλής αξίας συμβουλευτική, να αναπτύσσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, να ανταλλάσσουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές, να αποκομίζουν διαφορετικές οπτικές και συνεργατικά να ξεπερνούν τις προκλήσεις τους, ώστε να οδηγούνται  σε ψηλότερα επίπεδα προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο yourdirectorsclub.com. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές κατόπιν αξιολόγησης.