Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζεται πως παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022, ενώ οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Ωστόσο, οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν τελειώνουν. Εκτός από από το ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλλουν, υπάρχει και μία σειρά άλλων φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιουλίου.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Αυγούστου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. 

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbeast για τις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του μήνα.

Φιλοθέη Μακριδάκη

«Ο Ιούλιος είναι εξαιρετικά «βαρύς» μήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ» είπε η φοροτεχνικός. Πιο αναλυτικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν:

  • Την καταβολή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέτος μπορεί να αποπληρωθεί σε συνολικά 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών η πορεία των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί 1,07 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,2 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί.
  • Tην έναρξη της διαδικασίας επιστροφής των ενισχύσεων που έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν τα ποσά που έλαβαν είτε σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε καταβάλλοντας το ποσό εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Και για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών τα πρώτα στοιχεία κρίνονται από το οικονομικό επιτελείο ιδιαίτερα ικανοποιητικά καθώς ήδη από τα 2,9 δισ. ευρώ που αναμένει το Δημόσιο να εισπράξει, ήδη 210.170 ΑΦΜ έχουν καταβάλει 241 εκατ. ευρώ. Τέλος η
  • Υποβολή ΦΠΑ β’ τριμήνου 2022.