Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες, γράφει το Politico. Η πρόταση αναμένεται να περιγραφεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση την Τετάρτη για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου για το χειμώνα, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το σχέδιο έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ο οποίος ενημέρωσε τους πελάτες του στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου επικαλούμενος «έκτακτες» περιστάσεις, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. Στην επιστολή της 14ης Ιουλίου, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου επικαλείται αναδρομικά λόγους ανωτέρας βίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που χρονολογούνται από τις 14 Ιουνίου.

Η επιστολή ενισχύει τους φόβους της Ευρώπης ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει «παγωμένο» τον αγωγό σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να βυθίσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερήσει σε μεμονωμένες χώρες την ευκαιρία να ασκήσουν βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μια μείωση μεταξύ 5 και 20% προβλέπεται, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10 και 15% σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.